Zöldül a pénzünk, de csak lassan – Podcast ajánló
Zöldül a pénzünk, de csak lassan – Podcast ajánló

Zöldül a szektor és a fenntartható banki termékek száma folyamatosan gyarapszik, de sok a megoldatlan feladat a folytatásra. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a zöld pénzügyek szemszögéből értékelik a 2022-es évet. Különleges adás ez, hiszen a műsor január elejével átköltözik a radiocafé-ra, igaz a Trend FM-en továbbra is hallható lesz majd. 

Noha a haladás egyértelmű, a pénzügyi szektor fenntarthatósága lassan javul és messze elmarad az ideálistól. Az egyik legnagyobb előrelépést a zöld hitelezéssel lehetne elérni, elvégre a hitelek a gazdaság egyik legfontosabb motorjai. 

Lassan változnak a rossz szokások

Ha több forrás kerülne környezetkímélően és zölden működő vállalatokhoz (például a gáz- és olajkitermelő cégek helyett), az mindenképp csökkentené a bankok által finanszírozott károsanyag-kibocsátásokat. Ugyanakkor a zöld hitelezés még kezdeti fázisban van, továbbra is jelentős források jutnak a fosszilis energiahordozókat kitermelő vállalatokhoz. Ez egy ideig biztosan nem is fog megváltozni, de remélhetőleg jövőre folytatódik a fenntartható vállalatok előretörése ezen a fronton.

Az adásban további aggasztó trendek is említésre kerülnek. Ilyen például a greenwashing jelenség folyamatos megléte a piacon. A globális pénzügyi szereplők közül sokan még mindig megvezetik ügyfeleiket és zöldebbnek mutatják magukat a valóságnál. A beszélgetőtársak érintik még az ESG befektetések körüli problémákat, illetve a klímakonferenciák eredménytelenségét

Optimizmusra is van azért okunk

Szerencsére nem csak rossz hírekről esett szó, az adás második felében a biztató fejlemények is előtérbe kerültek. A bankok egyre több zöld pénzügyi terméket dobnak piacra, ez a folyamat ráadásul a magyar piacon is zajlik. Növekszik a fenntartható működéssel kapcsolatos vállalások száma is, egyre többen tűzik ki célként a karbonsemleges működést. De ami a legfontosabb, a fogyasztók is felismerték a kérdés fontosságát és nyomást helyeznek a pénzintézetekre. Ennek fenntartása elengedhetetlen ahhoz, hogy 2023-ban végre nagy eredményekről számolhassunk be. Ezt a beszámolót viszont már más közegben tesszük meg a jövőben. Január elejétől a Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek a radiocafé A holnap tegnapja című műsorában lesz hallható. A pénteken 12 és 13 óra között hallható műsorban a fenntarthatóság és a környezet kerülnek középpontba Nyul Zsuzsa műsorvezető jóvoltából. Január 6-án (és az azt követő minden pénteken) már ott találkozunk. (fintech.hu)

search icon