Zuckerberg magánrepülőgépe 28 utat tett meg 2 hónap alatt
Zuckerberg magánrepülőgépe 28 utat tett meg 2 hónap alatt

Mindössze két hónap leforgása alatt a Facebook alkotója, Mark Zuckerberg magánrepülőgépe 15-ször több szén-dioxidot bocsátott ki, mint amennyit egy átlagos amerikai termel egy év alatt. Augusztus 20. és október 15. között 28 út során Zuckerberg repülőgépe több mint 253 tonna szenet bocsátott ki a Fox News által összeállított adatok szerint.

Összehasonlításképpen, aThe Nature Conservancy környezetvédelmi non-profit szervezet szerint egy átlagos amerikai karbonlábnyoma évi 16 tonna. A Gulfstream G650 sugárhajtású repülőgép – amelyet 65 millió dollárba kerül – több, mint 150 000 dollár üzemanyagot égetett el az Egyesült Államokban tett számos utazása során a két hónapos időszak alatt. Míg egyes utak átszelték az országot, akadtak sokkal rövidebbek is, például egy három perces, 18 mérföldes utazás két arizonai repülőpálya között október 15-én.

Az adatokat az ADS-B Exchange repüléskövető szoftverrel gyűjtötte össze Jack Sweeney, aki számos Twitter-fiókot üzemeltet, amelyek célja a milliárdosok magánrepülőinek mozgásának nyomonkövetése. Sweeney korábban 5000 dollárt utasított vissza, amit Elon Musktól kapott volna, hogy ne kövesse nyomon magánrepülőjét.

Amikor Sweeney először elindította a ZuccJet fiókot, azt mondta a Bloombergnek: „Érdekesnek találom, hogy nyomon követ minket a Facebookon, szóval szórakoztató, hogy ez a program követi őt.”

https://twitter.com/ZuccJet/status/1584286410605228032?s=20&t=cpmJs_kZPOkwxGCr2tWkvg

A Meta korábban kifejtette, hogy a milliárdos biztonsági programja megköveteli, hogy magánrepülőgépet használjon az utazáshoz. A Financial Times arról számolt be, hogy a cég 2021-ben 1,6 millió dollárt költött Zuckerberg járataira.

Tavaly a Facebook fokozta az éghajlatváltozással kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelmet az éghajlattudományi információs központjával. „Az éghajlatváltozás az egyik legsürgetőbb probléma, amely mai világunkat érinti, és a Meta elkötelezett amellett, hogy segítsen megbirkózni ezzel a globális kihívással” – mondta a vállalat.

Zuckerberg amellett is érvelt, hogy a metaverzum a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének módja lesz, és a The Informationnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ez „jobb a társadalom és a bolygó egésze számára”. Februárban jótékonysági szervezete, a Chan Zuckerberg Initiative 44 millió dollárt fektetett be klímatechnológiába.

Mekkora lábnyoma lesz a metaverzumnak?

A gazdagok és híresek, valamint magánrepülőgépeik mozgásának nyomon követése egyfajta jelenséggé vált a közösségi médiában. Bernard Arnault, a világ második leggazdagabb embere a múlt héten azt nyilatkozta, hogy eladta magánrepülőgépét, miután az emberek elkezdték követni azt az interneten. A zenész, Taylor Swift kritikát is kapott amiatt, hogy gyakran használ magánrepülőgépet.

(Forrás: businessisider)

search icon