2024-re készül el az USA legnagyobb napelemparkja
2024-re készül el az USA legnagyobb napelemparkja

Indiana államban már el is indult az építkezés első szakasza, mire pedig elkészül a Mammoth névre keresztelt erőmű, a kiterjedése eléri majd az 53 négyzetkilométert. Ez majdnem akkora terület mint amekkorán Budapest legnagyobb kerülete, a XVII. kerület fekszik.

Az erőmű Chicagotól délkeleti irányban nagyjából 130 kilométerre található, egy nagy kiterjedésű sík területen. Ugyan napsütés szempontjából a vidék nem számít kimagaslónak, azonban kedvező földrajzi helyzete (a villamos hálózat szempontjából központi hely) miatt mégis olcsón és hatékonyan termel majd a napelempark.

Mire az erőmű elkészül, 2 millió 850 ezer napelemből fog majd állni, az itt előállított energia pedig elérheti a 1,65 gigawattot is. Ez nagyjából a háromszorosa annak, amennyit a ma működő legnagyobb amerikai napelempark, a kaliforniai Solar Star termel, és nagyjából 170 ezer háztartás energiaigényének fedezését tudja majd biztosítani.

A Mammoth-projekt gazdája a Doral Renewables nevű izraeli energiavállalat, amely az Indianában termelt áramot az ohiói American Electric Powernek értékesíti majd. (Qubit)

search icon