



A medvehagyma nagy kedvence a barnamedvĂ©nek, Ă©s a vaddisznĂłk is kedvelik. Nem vĂ©letlen hát, hogy az erdĹ‘k brummogĂł lakĂłjárĂłl neveztĂ©k el a tavasz egyik legfinomabb vadon szedhetĹ‘ csemegĂ©jĂ©t. EgĂ©sz EurĂłpában megtalálhatĂł, hazánk több táján is elterjedt. A DunántĂşl hegyvidĂ©ki terĂĽleteit nĂ©hol szinte szĹ‘nyegkĂ©nt borĂtja. Bemutatjuk a medvehagymát!
A medvehagyma régóta ismert és előszeretettel fogyasztott zöldség, mely hatóanyagainak köszönhetően gyógynövénynek is tekinthető. Azt mondják, hogy árulkodik a környezetéről: ahol össze lehet futni vele, ott már nagyon régóta nem bolygatták az erdőt. Mint az első virágzó növények egyike, méhlegelőként is fontos, ennek megfelelően olykor medvehagymás mézet is találni a piacon.

A medvehagyma jellegzetesen fokhagymaillatĂş, ám távoli rokonánál enyhĂ©bb Ă©s frissebb Ăzű. GyĂłgynövĂ©nykĂ©nt vĂ©r- Ă©s vesetisztĂtĂł hatása, valamint a vĂ©rkeringĂ©sre gyakorolt pozitĂv hatása miatt ismert, de vĂ©rhĂgĂtĂł tulajdonsága miatt – a többi hagymafĂ©lĂ©hez hasonlĂłan – vigyázni kell vele annak, aki vĂ©rhĂgĂtĂłt szed, vagy Ă©pp műtĂ©tre kĂ©szĂĽl. Ezek mellett jĂłtĂ©kony hatást gyakorol az emĂ©sztĹ‘rendszerre is.
Aki mĂ©g soha nem szedett medvehagymát, elĹ‘ször tapasztaltabb gyűjtĹ‘kkel induljon Ăştnak! Ez azĂ©rt fontos, mert a medvehagyma kĂĽlsĹ‘ jegyeit illetĹ‘en könnyen összetĂ©veszthetĹ‘ a gyöngyviráglevelekkel. A gyöngyvirágot nem vĂ©letlenĂĽl hĂvják májusi gyilkosnak: a növĂ©ny minden rĂ©sze mĂ©rgezĹ‘, a benne találhatĂł szteroid, glikozid Ă©s más vegyĂĽletek pedig már kis mennyisĂ©gben is halált okozhatnak. ÉrdekessĂ©g, hogy ennek ellenĂ©re a gyöngyvirág is gyĂłgynövĂ©ny, a belĹ‘le kivont összetevĹ‘k többek között szĂvgyĂłgyszerek alapanyaga is lehet. A gyöngyvirágfogyasztás következmĂ©nyekĂ©nt gyakori az erĹ‘s hastájĂ©ki fájdalom, a hasmenĂ©s illetve a szĂvműködĂ©s felborulása.
NĂ©hány dolog segĂthet, mĂ©g akkor is, ha kezdĹ‘k vagyunk:

Érdemes odafigyelni akkor is, ha piacon vásárolunk medvehagymát. Lehetőleg kerüljük az alkalmi árusokat és a jelöletlen termékeket, a medvehagymát fogyasztás előtt pedig mindig alaposan mossuk meg, akár vásároltuk, akár mi magunk szedtük. Ez utóbbi többek közt azért fontos, mert a felületén olyan fertőzések verhetnek tanyát a vadonban, mint a rókagalandféreg. Ez egyébként minden más vadon gyűjtött csemegére igaz!
Fontos, hogy mindig körültekintően járjunk el! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit szedtünk, inkább ne fogyasszuk el. És még egyszer: aki először indul gyűjteni, vigyen magával valakit, aki ismeri a medvehagymát. Ezen túl viszont semmiképp nem célunk a pánikkeltés. Nagyjából az első néhány leszedett levél után pontosan tudni fogjuk, hogy mit keresünk, milyen a medvehagyma, akár gyerekekkel is szedhetjük. A legjobb, ha májusban vagy június elején visszamegyünk az erdőbe, és megnézzük a gyöngyvirágot is, és ha már ott vagyunk, akár egy kis csokorral szedhetünk is az illatos és szép virágból.
Levelek:
A medvehagyma levelei hosszúak, hegyesek, ovális alakúak, fogazatlan szélűek. A növény a hagymából nő, és erős fokhagymaillata van, ami jól érezhető, ha megdörzsöljük a levelét.
Virágok:
A medvehagyma virágai kicsik, fehérek, hat sziromlevéllel, vékony száron. Körülbelül 25 virág alkot egy-egy kerek virágfürtöt, amely egyetlen, levél nélküli száron áll.

Termése, magvai:
A medvehagyma jellemzĹ‘en Ăşj hagymát nevelve szaporodik, de ritkán a magokkal törtĂ©nĹ‘ szaporodásra is van pĂ©lda. A magok 2–3 mm hosszĂşak, egyik oldalukon lapĂtottak, feketĂ©k. Ezek a növĂ©ny föld feletti rĂ©szeinek elhalásával szĂłrĂłdnak szĂ©t.
A medvehagymának mint gyĂłgynövĂ©nynek számos pozitĂv hatása van. Ezek közĂĽl kiemelkedik a már emlĂtett vĂ©r- Ă©s vesetisztĂtĂł, valamit emĂ©sztĂ©sjavĂtĂł hatása. MegemlĂtendĹ‘ ezeken tĂşl, hogy
A szakĂ©rtĹ‘k szerint a tavaszi salaktalanĂtás Ă©s mĂ©regtelenĂtĂ©s egyik kiválĂł eszköze a medvehagyma, melynek fogyasztása a közĂ©rzetĂĽnket is javĂthatja. A bĂ©lrendszeri panaszok jelentĹ‘s rĂ©sze ellen orvosság lehet, segĂt a tĂşlzott gázkĂ©pzĹ‘dĂ©sen, használ a hasmenĂ©s ellen, Ă©s kihatja a bĂ©lfĂ©rgeket. Ha teakĂ©nt fogyasztjuk, segĂt a köhögĂ©s ellen, mert nyákoldĂł hatásĂş.
Ahogy fentebb már jeleztĂĽk, a többi hagymafĂ©lĂ©hez hasonlĂłan vĂ©rhĂgĂtĂł hatásĂş. Ez alapvetĹ‘en pozitĂv, kivĂ©ve abban az esetben, ha eleve ilyen gyĂłgyszert szedĂĽnk. Ilyenkor csak mĂłdjával, kis mennyisĂ©gben fogyasszuk. Ugyanez igaz akkor is, ha műtĂ©tre vagy akár csak fogászati beavatkozásra kĂ©szĂĽlĂĽnk.
A medvehagyma a Dunántúlon lelhető fel nagyobb telepekben, ami persze nem zárja ki, hogy másutt is találkozzunk vele. A szezon délen indul, legkorábban a Mecsekben és a Zselicben gyűjthető a csemege. Egyben ez a leggazdagabb gyűjtőhely is, keresve is nehezen találni olyan hegyoldalt, ahol nem látunk legalább valamennyi medvehagymát.
A legismertebb medvehagyma-gyűjtőhelyek a Mecsekben:
Mivel ezek a legismertebbek, a legtöbb emberrel is errefelĂ© találkozhatunk, ami Ă©rthetĹ‘ is, hiszen ezeket a helyeket könnyű megközelĂteni, PĂ©cstĹ‘l egy kĹ‘hajĂtásnyira vannak. Épp ezĂ©rt viszont helyettĂĽk Ă©rdemes pĂ©ldául a DĂ©l-DunántĂşli KĂ©ktĂşra Ă©rintett szakaszain gyűjtögetni, Ă©s kirándulással kötni egybe a medvehagymázást. A legbiztosabban az RPDDK-07 Ă©s az RPDDK-08 szakaszokon futhatunk bele medvehagymás terĂĽletekbe.

A Mecseken kĂvĂĽl jĂł esĂ©llyel gyűjtögethetĂĽnk a Bakonyban is. A mĂ©ltán hĂres Ă©s nĂ©pszerű BakonybĂ©l környĂ©kĂ©n pĂ©ldául biztosan sikerrel járunk. SzintĂ©n nem lövĂĽnk bakot, ha Zirc, PĂ©csely vagy a felvonĂłs sĂpályával rendelkezĹ‘ EplĂ©ny környĂ©kĂ©n járjuk az erdĹ‘t a fokhagymaillatĂş csemegéért.
További medvehagyma-lelőhelyek a Dunántúlon:
Fontos Ăşjra leszögezni: ezek csak a legismertebb helyek. A hegyvidĂ©ki terĂĽleteken bárhol találkozhatunk medvehagymával, ahogy az is elĹ‘fordulhat, hogy nem találunk belĹ‘le. Fontos viszont, hogy ha valahol csak nagyon kevĂ©s van belĹ‘le, kĂmĂ©lĹ‘bben szedjĂĽk. Erre majd kitĂ©rĂĽnk a továbbiakban is.
Most már tudjuk, hogy néz ki, mire jó, és hol lelhető fel a medvehagyma. Már csak azt kell tisztázni, hogy miként kell, illetve lehet gyűjteni, mire kell odafigyelni, és mikor nem szabad leszedni a zöld leveleket. Ha az alábbi egyszerű szabályokat betartjuk, akkor legközelebb is lesz mit szedni, és a büntetést sem kockáztatjuk.
A két legfontosabb szabály, hogy
TermĂ©szetvĂ©delmi terĂĽleteken szĂĽksĂ©ges a kezelĹ‘, jellemzĹ‘en az illetĂ©kes erdĹ‘gazdaság vagy nemzeti park engedĂ©lye, illetve Ĺ‘k tudnak tájĂ©koztatást adni arrĂłl is, merre szedhetĂĽnk szabadon. A legnagyobb lelĹ‘helynek számĂtĂł Mecsek Ă©s Zselic terĂĽletĂ©n pĂ©ldául jĂłl használhatĂł a helyileg illetĂ©kes erdĹ‘gazdálkodĂł, a MecsekerdĹ‘ Zrt. tĂ©rkĂ©pe:
Ezeken túl fontos az is, hogy megfelelően szedjük. Soha ne húzd ki a medvehagyma hagymáját a földből! Szedd egyesével a leveleket, és minden növényen hagyd meg legalább a levelek harmadát, hogy a növény képes legyen energiát gyűjteni és szaporodni. Ha cséphadaró módjára szedünk mindent, legközelebb talán már nem lesz mit szedni. Emellett vegyük nagyon szigorúan a napi 2 kilós fejenkénti limitet! Hagyjunk másoknak is!
Van lehetőség kereskedelmi mennyiség gyűjtésére is. Erre a terület kezelője, jellemzően a helyi erdőgazdaság vagy a tulajdonos adhat hozzájárulást, enélkül ilyen jellegű tevékenység nem végezhető. A Mecsekerdő Zrt. például az adott évre az előre meghatározott területeken való kereskedelmi gyűjtési jogot előre elárverezi.

Ahogy korábban Ărtuk, a kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölĂ©si kötelezettsĂ©g vonatkozik, mint minden Ă©lelmiszerre. A cĂmkĂ©n fel kell tĂĽntetni a gyűjtĹ‘ vagy forgalmazĂł nevĂ©t Ă©s cĂmĂ©t, valamint a származási országot. ĂŤgy vásárlĂłkĂ©nt is könnyen ellenĹ‘rizhetjĂĽk, hogy a szĂĽksĂ©ges adatok fel vannak-e tĂĽntetve. Ezzel pedig könnyen elkerĂĽlhetjĂĽk illegális termĂ©k vásárlását.
A medvehagyma karakteres Ăze sok Ă©telbe izgalmas szĂnt vihet. Ráadásul pont abban az idĹ‘szakban terem, amikor már ki vagyunk Ă©hezve az Ăşj Ă©vszak Ăzeire. Használjuk hát bátran az erdĹ‘ frissessĂ©gĂ©t Ă©s vadságát hordozĂł növĂ©nyt!
Ez rögtön egy bevállalĂłs recept. Szemben ugyanis a pogácsával, de akár a nyersen elnyammogott medvehagymával, ennek bizony igen erĹ‘s Ăze van. Ez annak köszönhetĹ‘, hogy a mozsár vagy a turmixgĂ©p által szĂ©troncsolt rostokbĂłl jĂłval több Ăzanyag szabadul fel. Ezzel egyĂĽtt a medvehagymás pesztĂł remek találmány, amely fel tud dobni bármilyen Ă©telt, tehát nem csak tĂ©sztához ehetjĂĽk. Bátran kĂsĂ©rletezhetĂĽnk vele, mehet szendvicsbe, mártásba, hĂşs mellĂ©, zöldsĂ©gre, bárhova, ahova oda merjĂĽk tenni!
Hozzávalók:
Minden mehet egyben az aprĂtĂłba, Ă©s pörgessĂĽk, mĂg a kĂvánt állagot elĂ©rjĂĽk! Ha mozsarat használunk, kicsit hosszabb lesz a folyamat, de szĂ©p rusztikus vĂ©geredmĂ©nyben lesz rĂ©szĂĽnk. Érdemes rögtön megenni, de ha nagyobb mennyisĂ©get kĂ©szĂtĂĽnk, nĂ©hány hĂ©tig mĂ©g eláll a hűtĹ‘ben.

Gyors Ă©s biztos receptet keresel, amely akár nagyobb mennyisĂ©gű medvehagymát is kĂ©pes elnyelni? Megtaláltad! Az arányokon nyugodtan lehet változtatni az ĂzlĂ©sednek megfelelĹ‘en, ahogy az összetevĹ‘k is szabadon variálhatĂłk. Az alábbiakbĂłl egy nem tĂşl erĹ‘s, de a medvehagyma karakterĂ©t hordozĂł krĂ©mlevesĂĽnk lesz.
Hozzávalók:
A krumplit, hogy gyorsan megfĹ‘jön, kisebb kockákra vágjuk. Közben a vajat felolvasztjuk, Ă©s ha már elĂ©g meleg, elkezdjĂĽk pirĂtani benne a kockákat Ă©s a medvehagymát. SĂłzzuk, borsozzuk, aztán felöntjĂĽk az alaplĂ©vel, Ă©s fĹ‘zzĂĽk, amĂg a krumpli meg nem puhul. Ezután hozzáadunk nĂ©mi citromlevet (ĂzlĂ©s kĂ©rdĂ©se, de ekkora mennyisĂ©ghez mĂ©g egy fĂ©l citrom leve is sok), majd egy botmixerrel simára turmixoljuk. VĂ©gĂĽl mehet bele a tejszĂn, Ă©s ha egyet rottyant, tálalhatjuk. UtolsĂł lĂ©pĂ©skĂ©nt reszeljĂĽnk egy kevĂ©s szerecsendiĂłt a tetejĂ©re!
A jĂł medvehagymás pogácsa nagy kedvenc, csak ritkán jön szembe. Épp ezĂ©rt Ă©rdemes prĂłbálkozni az elkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel. KĂĽlönösebben extra hozzávalĂłkra nincs szĂĽksĂ©gĂĽnk.
Hozzávalók:
A tejet melegĂtsĂĽk fel kissĂ©, oldjuk fel benne a cukrot, majd amikor már langyos, morzsoljuk bele az Ă©lesztĹ‘t Ă©s futtassuk fel! Ezután keverjĂĽk össze a liszttel: itt jöhetnek a tojások, a vaj, a tejföl Ă©s vĂ©gĂĽl a sajt. Ha ez megvan, aprĂtsuk fel a medvehagymát, Ă©s gyĂşrjuk a tĂ©sztához, amit dagasszunk mĂ©g nĂ©hány percig!

Ezen a ponton szusszanhatunk egyet, hagyjuk kelni a tĂ©sztát egy lefedett tálban nagyjábĂłl egy Ăłrát! Ha ez megvan, gyĂşrjunk rajta egyet Ăşjra, aztán nyĂşjtsuk ki a tĂ©sztát ujjnyi vastagra! KeverjĂĽk össze a tejet Ă©s a tojást, majd kenjĂĽk le a tĂ©sztánkat. Ha szeretnĂ©nk, hogy szĂ©p legyen a pogi teteje, ezen a ponton egy Ă©les kĂ©ssel beirdalhatjuk a tĂ©sztát, de ne vágjunk tĂşl mĂ©lyre, hiszen nem kiszáradt virágformákat szeretnĂ©nk kapni. Ha ez is megvan, jöhet a pogácsaszaggatĂł Ă©s a tepsi. Használhatunk sĂĽtĹ‘papĂrt, vagy zsĂrozhatunk is. Kb. 180 °C-on szűk 20 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk pogácsáinkat.
A medvehagyma frissen csak rövid ideig tárolhatĂł. MeghosszabbĂthatĂł valamivel a frissessĂ©ge, ha a hűtĹ‘be tesszĂĽk, lehetĹ‘leg nejlonba csomagolva. Ha viszont hosszabb távban gondolkozunk, akkor kĂ©nytelenek leszĂĽnk valamilyen tartĂłsĂtási mĂłdszer után nĂ©zni. Ezek közĂĽl az egyik lehet akár a pesztĂł, de nĂ©hány hĂ©tnĂ©l tovább ez sem áll el.
A legegyszerűbb megoldás a medvehagyma fagyasztása. Ezt többfĂ©lekĂ©ppen is vĂ©gezhetjĂĽk aszerint, hogy milyen formában szeretnĂ©nk lefagyasztani a medvehagymát. Fontos, hogy minden esetben tisztĂtsuk meg, de fagyasztani már a száraz leveleket fogjuk.
Fagyaszthatjuk egészben a leveleket. Ebben az esetben bevált módszer, hogy folpackra helyezzük őket úgy, hogy ne fedjék egymást, majd elkezdjük rétes módjára feltekerni a fóliát. Végül a tekercsünket zacskózzuk be, hogy az erős aromák ne csináljanak galibát a fagyasztóban. A megoldás előnye, hogy egész leveleink lesznek, és mindig annyit tudunk elővenni, amennyire szükség van. Másik megoldás, hogy feldaraboljuk a leveleket, és bezacskózva fagyasztjuk őket. Végül megpróbálhatjuk krém formában is lefagyasztani. Ebben az esetben hasonlóan járunk el, mintha kész spenótot vagy sóskát fagyasztanánk.
Ez akkor jöhet jĂłl, ha kevĂ©s a helyĂĽnk a hűtĹ‘ben. Persze a felhasználási mĂłdjaink is nĂ©mileg szűkĂĽlnek, hiszen a szárĂtott medvehagymát inkább csak fűszerkĂ©nt tudjuk használni. Az elkĂ©szĂtĂ©se egyszerű: tisztĂtsuk meg a leveleket, távolĂtsuk el a szárakat, majd szárĂtsuk meg a leveleket! Ezt aszalĂłgĂ©ppel vagy sĂĽtĹ‘ben (alacsony hĹ‘fokon, nyitott ajtĂłval) tudjuk a legegyszerűbben megtenni. Csak arra kell ĂĽgyelnĂĽnk, hogy teljesen szárazak legyenek a levelek, mert ha marad bennĂĽk nedvessĂ©g, az egĂ©sz megromolhat. TegyĂĽk lĂ©gmentes kontĂ©nerbe morzsolva vagy akár egĂ©szben!
BolygĂłnk gazdag, sokszĂnű Ă©lĹ‘világának Ăłvása Ă©s megĹ‘rzĂ©se kiemelt tĂ©ma volt a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂłn. A Your Planet elnevezĂ©sű kiállĂtáson az Ă©rdeklĹ‘dĹ‘k megtudhatták, hogy mikĂ©nt tehetnek lĂ©pĂ©seket egy fenntarthatĂłbb Ă©let felĂ©, hogy ilyen mĂłdon rĂ©szt vegyenek a termĂ©szet vĂ©delmĂ©ben.
A cikkben használt képek forrása: canva.com