Kiderült, miért kellett bezárni nyár végén egy tihanyi strandot
Kiderült, miért kellett bezárni nyár végén egy tihanyi strandot

Augusztusban egy hétre be kellett zárni egy tihanyi strandot a rossz vízminőség miatt, melynek kapcsán most kiderült, hogy mi lehetett a szennyeződés pontos forrása.

Az eset háttere, hogy Tihany somosi szabadstrandját a szezon végén be kellett zárni, miután a vízben magas szintű E. coli baktériumot találtak, amely szennyvíz jelenlétére utal. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a veszprémi kormányhivatal együttműködésében sikerült lokalizálni a szennyezett víz eredetét, de hosszú ideig nem tudták pontosan meghatározni a forrást.

A HírBalaton értesülései szerint a szennyezést a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) egyik sérült szennyvízfőnyomó csöve okozta, amely a volt MÚOSZ üdülő melletti zárt ingatlan területén található. Mivel az ingatlan évek óta őrizetlen, a hibát sokáig nem észlelték, és a DRV rendszere sem mutatta ki a nyomáscsökkenést, így hetekig nem tudták lokalizálni a problémát.

A DRV elöregedett csőrendszerének cseréje régóta aktuális téma, de a szükséges lépéseket mindeddig halogatták.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője arra figyelmeztetett, miszerint „ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz”.

A szakember azt is elmondta, hogy „a Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben”.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szerint „jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre”, míg a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság még nem adott választ arra vonatkozóan, történt-e feljelentés vagy indult-e rendőrségi eljárás az ügyben.

(forrás: mandiner.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon