Szigetelnél? Kedvezményesen is hozzájuthatsz a szigetelőanyaghoz!

Szigetelnél? Kedvezményesen is hozzájuthatsz a szigetelőanyaghoz!
Szigetelnél? Kedvezményesen is hozzájuthatsz a szigetelőanyaghoz!

Egyre többen vágnak bele otthonuk felújításába: a vályogházak, Kádár-kockák és régebbi építésű lakóépületek energetikai korszerűsítése az egyik legfontosabb gazdasági lépés. Ehhez azonban nem árt ismerni az EKR- és a HEM-rendszereket, ezek működését, illetve az elérhető támogatások mibenlétét. Sőt, már olyan program is létezik, amellyel 50%-ot spórolhatunk a szigetelés anyagköltségén.

A 2024-ben indított Otthonfelújítási Program és a hozzá kapcsolódó támogatás kifejezetten az 1990 előtt épült házak korszerűsítését célozza, melyről bővebben itt is írtunk. Azonban amíg eddig eljutunk, számos körülményt meg kell ismernünk: miért is támogatja a magyar állam a korszerűsítést? Mit vár el tőlünk az EU? Kik és hogyan igényelhetik a különféle támogatásokat? Miképpen juthatunk hozzá kedvezményesen a szigetelőanyaghoz? Mivel ezek fontos kérdések ahhoz, hogy végül energetikailag és gazdaságilag is megfelelő épületben lakhassunk, érdemes alaposan körüljárni az említett témákat.

Mi az az EKR-rendszer, és mi az a HEM?

Röviden az EKR-rendszer és a HEM (Háztartási Energiahatékonysági Megoldások) olyan fontos eszközök, amelyek segítik Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak elérését. Az Európai Unió környezetvédelmi intézkedéseihez kapcsolódva Magyarország is elkötelezte magát az energiafelhasználás csökkentése és az energiapazarlás mérséklése mellett. Nézzük meg részleteiben a fent említett eszközöket, valamint azt, hogy milyen támogatási programok segítik a magyar lakosságot abban, hogy fenntarthatóbb épületenergetikai lépéseket tehessenek.

Az energiahatékonyság szempontjából több támogatás is elérhető.
Kép: canva

Az EKR-rendszer lényege szorosan összefügg az EU-s törekvésekkel

Az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) egy olyan európai uniós szabályozási eszköz, amely arra sarkallja az energiaszolgáltatókat, hogy részt vállaljanak az energiahatékonyság növelésében. A rendszer a kötelezett szolgáltatók számára előírja, hogy megtakarítsák a meghatározott energiamennyiséget, és támogassák azokat az ügyfeleket, akik energiahatékonysági fejlesztéseket hajtanak végre.

Az EU klímavédelmi intézkedései és energiapolitikai döntései

Az EU hosszú távú célkitűzései közé tartozik a klímasemlegesség elérése 2050-ig, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ennek egyik eszköze az energiahatékonyság növelése, amely az energiafelhasználás mérséklését célozza meg. Az EU direktívái szigorú energiahatékonysági célokat fogalmaznak meg az egyes tagországok számára, és az EKR nyújt segítséget ezek megvalósításához.

Magyarország vállalása az energiafelhasználás csökkentésére

Mint tagországot, Magyarországot is érinti a kötelezettség. Az ország vállalta, hogy az EU irányelveivel összhangban csökkenti az energiafelhasználását, és növeli az energiahatékonyságot. Az EKR keretében az energiaszolgáltatók, például a gáz- és áramszolgáltatók szintén kötelezettséget vállaltak abban, hogy a lakosságot és a fogyasztókat támogatják az energiatakarékos megoldások megvalósításában, így lehetővé teszik az energiahatékonyság javulását, valamint az energiahasználat mérséklődését.

Csökkentenünk kell az energiafelhasználást.
Kép: canva

Bővebben a HEM-programról

A HEM (Háztartási Energiahatékonysági Megoldások) olyan támogatási program, amely az energiahatékonyság növelését szolgáló háztartási beruházásokhoz nyújt kedvezményes lehetőségeket. A HEM hasonló célokat tűzött ki, mint az EKR: elősegíti az energiahatékony megoldások bevezetését a lakosság körében, így hozzájárul az ország energiafogyasztásának és környezeti terhelésének csökkentéséhez. A háztartások a HEM-program többféle támogatási lehetőségével is élhetnek, így a lakók kedvezményes feltételeket is igénybe vehetnek otthonaik energiafejlesztése céljából.

Milyen programok érhetők el jelenleg?

Az állam évről évre hoz létre új programokat, támogatásokat, amelyekkel érdemes élniük azoknak, akik korszerűsítenének, és a lehetőségeik adottak. Ingatlanvásárlás, építkezés, bővítés, korszerűsítés vagy felújítás: nézzük meg röviden, melyek a most elérhető támogatások, programok:

Több felújítási támogatás is elérhető.
Kép: canva

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amely a gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára érhető el.
Az igényelt összeg a gyerekek számától és a megvalósított lakáscél típusától (új vagy használt lakás, építkezés) függően változik.

Példák a támogatás mértékére:

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint használt lakásra, 600 ezer és 2 millió 600 ezer forint közötti összeg új lakásra.
  • 3 vagy több gyermek esetén akár 10 millió forint is igényelhető új építésű lakásra.

Falusi CSOK

Külön támogatási forma a preferált kistelepüléseken élők számára, amely segítséget nyújt lakásvásárláshoz és -felújításhoz.

  • A támogatás összege gyermekenként meghatározott, és része a felújításra, illetve bővítésre igényelhető összeg is.
  • A falvak listáján található kistelepüléseken vehető igénybe, és célja a vidék népességmegtartó képességének növelése.

Otthonfelújítási Támogatás

A program a gyermeket nevelő családok számára nyújt támogatást otthonuk korszerűsítéséhez, felújításához.

  • A támogatás maximális összege 3 millió forint, amely az elszámolható költségek 50%-át fedezi.
  • A támogatás igényléséhez az igénylőknek bizonyos feltételeknek meg kell felelniük, például annak, hogy a család legalább 50%-ban tulajdonosa az ingatlannak.
Felújításra, bővítésre is felhasználható a támogatás.
Kép: canva

Zöld Otthon Program

A Zöld Otthon Program célja, hogy támogassa a fenntartható, energiahatékony otthonok megvalósítását.

  • A program keretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedvező kamatozású hiteleket kínál új lakások építéséhez és vásárlásához, amelyek energiahatékony megoldásokkal rendelkeznek.
  • A hitel maximális összege 70 millió forint lehet, és a feltételek teljesítése esetén a kamat fix, maximum 2,5% lehet a futamidő teljes időtartama alatt.

Babaváró Támogatás

Az államilag támogatott, szabad felhasználású hitel a gyermekvállalást ösztönzi, amely 10 millió forintos kedvezményes kölcsönként érhető el.

  • Ha az igénylők a hitel felvételekor három gyermeket vállalnak, a kölcsön teljes egészében vissza nem térítendővé válhat.
  • A támogatás összege a gyermekek számától és a családi állapottól függően alakul.

Napelem-telepítési támogatások

Az állam különféle támogatási programokat biztosít a napelemes rendszerek telepítéséhez, amelyekkel a háztartások jelentős mértékben csökkenthetik villamosenergia-költségeiket.

  • Az aktuális programok közé tartozik a 100%-ban vissza nem térítendő támogatás, amelyet a gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe a napenergiás rendszerek telepítésére. Az ilyen rendszerek lehetővé teszik a háztartások számára, hogy részben vagy akár teljesen megújuló energiával fedezzék villamosenergia-igényüket.

Kedvezményes hőszivattyú-telepítési támogatások

A hőszivattyús rendszerek telepítését célzó támogatások segítenek az energiatakarékos fűtés és hűtés megvalósításában.

  • A hőszivattyús rendszerek csökkenthetik a fűtési költségeket, és környezetkímélő megoldást nyújtanak, mivel alacsonyabb energiafogyasztás mellett biztosítanak komfortos beltéri klímát.
  • A támogatás mértéke az igénylő jogosultsági címétől függ, és akár az Otthonfelújítási Támogatás keretében is igényelhető.
Hőszivattyús beruházás támogatására is van alternatíva.
Kép: canva

Ingyenes padlásfödém- és homlokzati szigetelés programok

Az ingyenes padlásfödém-szigetelés olyan energiahatékonysági megoldást kínál, amely kifejezetten a háztetők hőszigetelésére fókuszál. Ez a program az energiahatékony otthonok létrehozását célozza, mivel a hő nagy része a tetőn keresztül vész el.

A Hungarocell Felújítási Program keretében a homlokzati hőszigetelést támogató programokat is igénybe lehet venni, amelyek a falakon keresztül távozó hőveszteség minimalizálását célozzák. Ezekkel az épületek hőszigetelési képessége javítható, így csökkentve a fűtési költségeket és növelve az épület komfortját.

Kedvezményes szigetelőanyag? Egy program, amelyről még kevesen tudnak

A fentiek mellett létezik még egy lehetőség, amely nagyban hozzájárul a szigetelés költségeinek mérsékléséhez és az energiahatékonyság növeléséhez. A homlokzati hőszigetelés egyik kiemelt programja a Hungarocell Felújítási Program, amely kedvezményes feltételek mellett biztosít lehetőséget az igénylők számára, ha szigetelésre adják a fejüket.

A Masterplast egyedülálló programja garantált és azonnali 50%-os kedvezményt nyújt a homlokzati hőszigetelésre használt hungarocell hőszigetelő lapokra. Ezzel egy átlagos ingatlan akár több 100 ezer forintot is megtakaríthat, így most még inkább megéri belevágni a korszerűsítésbe. A Hungarocell Felújítási Programban való részvétel feltételei a következők (a teljes szabályzat itt található):

A homlokzati szigeteléssel sok energiát takaríthatunk meg.
Kép: canva

Személyes feltételek:

  • A kedvezményprogramban kizárólag 18. életévét betöltött, magyar állampolgárságú, természetes személy vehet részt.
  • Fontos, hogy csak akkor veheti igénybe a kedvezményt, ha tulajdonosa az ingatlannak, és jogosult a felújítási munkák elvégzésére.

Az ingatlanra vonatkozó feltételek:

  • Kizárólag magyarországi címen található lakóépületre igényelhető az árengedmény.
  • Jelen program feltételei nem érvényesek új építésű lakóépületekre.
  • Fontos, hogy a programban kizárólag nem szigetelt lakóépületek vehetnek rész.

Vásárlási feltételek:

  • Az 50%-os garantált és azonnali árengedmény Thermomaster hőszigetelő alaprendszer vásárlása esetén érvényesíthető.
  • A programban a falazat típusához előírt hőszigetelőanyag-vastagságig érvényes az 50%-os kedvezmény.

Ha valakit érdekel a program, elég regisztrálnia az online felületen a szükséges adatok megadásával. Ha sikerrel jár, 50%-os kedvezménnyel vásárolhat hungarocelleket, és a szállítási költséggel sem kell számolni. Sőt, a vásárlás akár az Otthonfelújítási Programmal is kombinálható.

Érdemes kihasználni a bemutatott lehetőségeket, hogy energiahatékonyabb és korszerűbb otthonban élhessünk: ez nemcsak anyagilag, hanem energetikailag is fontos lépés. Ezek az intézkedések nemcsak a klímapolitikai célokat, hanem a lakossági érdekeket is szem előtt tartják.

search icon