Ehető vagy mérgező a makk?
Ehető vagy mérgező a makk?

Az őszi erdőben gyakran találkozhatunk a tölgyfa, illetve a bükkfa termésével, amely számos állatnak szolgál táplálék gyanánt. De vajon számunkra is ehető a makk? Vagy netán mérgező?

Attól függ, hogyan fogyasztjuk!

A makknak nyersen igen magas a csersavtartalma (ez a tannin), ezért egyrészt az íze igen keserű, másrészt mérgező is, émelygést, hasmenést, hasi görcsöket okoz. Ezért az összegyűjtött makkot először meg kell hámoznunk, majd a csersavat ki kell belőle áztatnunk.

A makkok feltörését végezhetjük kalapáccsal vagy kézzel tekerhető törőeszközzel is. Ezután távolítsuk el a barna maghéjat is, majd válogassuk ki az ép szemeket: a penészes, foltos, megrágott makkokat ne használjuk fel!

Makkliszt
Fotó: Canva

A feltörés után áztassuk a terméseket néhány napig hideg vízben úgy, hogy naponta cseréljük ki a vizet! A folyamat akkor ér véget, ha már nem barnás színű az áztatóvíz, hanem szép tiszta, ekkor már biztosan kiázott a termésből az összes csersav. Ezután a makkot tetszőlegesen felhasználhatjuk – más olajos magokhoz hasonlóan – pürének vagy pasztának, megszárítva pedig lisztté őrölhetjük.

A csersav eltávolítását végezhetjük úgy is, hogy többször forrásban lévő vízzel öblítjük át a makkot, míg a keserű íz meg nem szűnik, ebben az esetben azonban a benne lévő tápanyagok veszíthetnek értékükből.

Tudtad? A bükk makkjából régebben olajat is sajtoltak, amelyet sütéshez, főzéshez vagy akár világításra is használtak.

Makk-kávé

Igen finom, koffeinmentes kávészerű italt is kaphatunk a makkból. Ehhez a csersavtól mentesített makkokat serpenyőben megpirítjuk, megőröljük, és a hagyományos kávéhoz hasonlóan lefőzzük.  

Makk-kávé
Fotó: Canva

Igen magas a tápértéke

A makk a háborúk idején – illetve a világ több pontján még most is – tápláló, könnyen hozzáférhető élelmiszernek számított, manapság azonban méltatlanul kevés szó esik róla. A makk igen gazdag B12- és B6-vitaminban, riboflavinban, folsavban, tiaminban, niacinban, emellett magas a vas-, a kalcium-, a magnézium-, a foszfor-, a réz-, a mangán-, a fehérje- és a rosttartalma is.

Kiemelt kép: Canva

search icon