Egészséges-e a koffeinmentes kávé?
Egészséges-e a koffeinmentes kávé?

Amerikai aktivisták harcolnak a kávé „koffeinmentesítésének” európai módszere ellen, mert szerintük az előállításához használt anyagok rákkeltőek.

Az utóbbi időben a koffeinmentes kávé egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen azok körében, akiknek korlátozniuk kellene a koffeinbevitelüket. Ide tartoznak a várandós nők, a szorongásos zavarokban, a magas vérnyomásban, az alvászavarokban valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők. Bár sokan teljes mértékben megbíznak a koffeinmentes kávéban, egy aktivistákból álló csoport petíciót nyújtott be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA), követelve, hogy szüntessék be az európai módszerrel „koffeinmentesített” kávé árusítását. Ez ugyanis olyan szerves anyagokat tartalmaz, amelyek az aktivisták szerint rákot okozhatnak.

Petíciójában az Environmental Defence Fund (Környezetvédelmi Alap) azt állítja, hogy a metilén-klorid élelmiszerekben való engedélyezésével az FDA figyelmen kívül hagyta az úgynevezett Delaney záradékot, amely tiltja az olyan élelmiszer-adalékanyagokat, amelyek rákot idézhetnek elő emberekben illetve állatokban.

Napjainkban a koffeinmentes kávé előállításának három fő módszere, illetve alapanyaga létezik: a szén-dioxid-, a vízalapú és a szerves vegyületek felhasználása. Európában a legnépszerűbbek közé tartozik az utóbbi, amely metilén-kloridot és etil-acetátot használ. Ez az eljárás hatékonyan távolítja el a koffeint, miközben megőrzi a kávé ízét és aromáját.

A koffeinmentes kávé európai módszerrel történő előállítása több lépést foglal magában, többek között a kávébabok gőzzel történő lágyítását, majd oldószerbe – metilén-kloridba – való áztatását. A kávéban a metilén-klorid határértéke 2 mg/kg. Ezt az anyagot hivatalosan tesztelték és kis mennyiségben engedélyezték az élelmiszerekben való felhasználásra.

A metilén-klorid, más néven diklórmetán olyan kémiai vegyület, amelyet a kávé „koffeinmentesítésén” kívül másra is használnak. Gyakran megtalálható körömlakklemosókban, festékoldókban, fémtisztítószerekben és gyógyszerekben.

Minden olyan élelmiszeripari termék, amely a megállapított határértékek feletti metilén-klorid-maradékot tartalmaz, nem kerülhet forgalomba vagy fogyasztásra

– közölte az FDA szóvivője.

A Nemzeti Kávészövetség elnök-vezérigazgatója, William Murray álláspontja szerint az európai forrásból származó koffeinmentes kávé betiltása a tudományos eredmények fényében indokolatlan lenne, sőt káros a lakosságra nézve. A petíciót jelenleg az FDA vizsgálja, az intézmény nem adott közzé hivatalos álláspontot az eredményre vonatkozóan.

A tudományos élet hazai és külföldi képviselői a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is részt vettek. Az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatban számos előadás és értékes tanács hangzott el, felhívva a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára.

(Magyar Mezőgazdaság / Well.pl)

Fotó: Pixabay

search icon