Magyarország képviseli az európai álláspontot egy fontos ügyben

Magyarország képviseli az európai álláspontot egy fontos ügyben
Magyarország képviseli az európai álláspontot egy fontos ügyben

Az ENSZ 196 tagországának részvételével, a kolumbiai Caliban vette kezdetét a 16. Biológiai Sokféleség Csúcstalálkozó.

Kolumbia ad otthont az élővilág védelmének legnagyobb világeseményeként számon tartott Biológiai Sokféleség Csúcstalálkozó soron következő, 16. fordulójának. A 196 ország részvételével megrendezett, kéthetes világeseményen Magyarország kulcsszerepet játszik, hiszen az EU Tanácsának soros elnökeként hazánk feladata kialakítani és a világ többi régióival folytatott tárgyalások során képviselni az európai uniós álláspontot.

Dr. Ökrös Oszkár helyettes államtitkár, az uniós elnökségi delegáció vezetőjeként megtartott nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Biológiai Sokféleség Keretrendszert kialakító tárgyalások után most már a végrehajtásra, a konkrét intézkedésekre kell helyezni a hangsúlyt, hogy az ENSZ-tagországok együtt, globális közösségként léphessenek fel a kölcsönösen összefüggő globális válságokkal szemben, mint az élővilág pusztulása, az éghajlatváltozás, a talajok és óceánok szennyezése.

Az óceánok szennyezését illetően is összefogás születhet
Kép: canva

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a magyar uniós elnökség kiemelt célja egy hatékony monitoring és felülvizsgálati mechanizmus elfogadása, a szükséges intézkedésekkel arányos pénzügyi erőforrások mozgósítása, valamint a megállapodás előmozdítása a globális közösségben viták kereszttüzében álló olyan kérdésekben, mint a genetikai erőforrásokra vonatkozó digitális szekvencia-információkból származó előnyök megosztása, vagy az őslakos népek és helyi közösségek folyamatba történő bevonását biztosító intézményes megoldások.

Forrás: Agrárminisztérium

Kiemelt kép: canva

search icon