ENSZ tagállamok fogadalmat tettek a biológiai sokféleség megőrzése érdekében
ENSZ tagállamok fogadalmat tettek a biológiai sokféleség megőrzése érdekében

Az ENSZ a természet sokszínűségéről szóló csúcstalálkozóján született Pledge for Nature fogadalmat már több mint 60 ország írta alá, köztük az Európai Unió tagjai is. Az USA, Kína és Ausztrália egyelőre nem csatlakozott.

A nyilatkozatban az aláíró országok vezetői kiállnak a környezetszennyezés megállítása, az óceánok megtisztítása a műanyag hulladéktól és a fenntartható gazdaságpolitika mellett. A Pledge for Nature legfőbb üzenete az, hogy 2030-ra visszafordítják a biodiverzitás csökkenésének jelenlegi ütemét és támogatják a természet sokszínűségének helyreállítását. Az országok vezetői más országokat is igyekeznek meggyőzni a természet védelmének fontosságáról.

A nyilatkozathoz Magyarország is csatlakozott, Áder János köztársasági elnök elmondta, hogy megállítják a vizes élőhelyek csökkenését, sőt, a következő három évben növelik a területeket. Magyarország körülbelül 30 százaléka természetes terület, amit megőriznek és növelik a természetvédelmi területek kiterjedését. Az erdős területek arányát is növelni tervezik: a mai körülbelül 21 százalékról 27 százalékra 2030-ra. Felszámolják az illegális szemétlerakókat és megtisztítják a folyókat attól a hulladéktól, ami főleg a szomszédos országokból jön. Az ország csökkenti a szénerőművekből származó energiát is és növeli a megújulók használatát, ezzel csökkentve a szén-dioxid kibocsátást. Magyarország 2050-re karbonsemleges lesz.

(hu.euronews.com)

search icon