Az ENSZ friss Globális Biodiverzitás Jelentése azonnali cselekvést sürget
Az ENSZ friss Globális Biodiverzitás Jelentése azonnali cselekvést sürget

Az ENSZ a biodiverzitásról és a természet állapotáról szóló, friss jelentése szerint az elmúlt évtizedben egyetlen egy célkitűzést sem sikerült teljesíteni a vadon élő állatok és az életet fenntartó ökoszisztémák pusztulásának megállításáért. A jelentés a 2010-ben megfogalmazott az 2020-ig elérendő Aichi Biodiverzitás Célok megvalósulását ellenőrizte.

A jelentés szerint hat célkitűzést részlegesen sikerült elérni, beleértve a védett területekre és az invazív fajokra vonatkozó célokat is. Míg a kormányoknak nem sikerült megvédeniük a szárazföldi és belvízi területek 17%-át és a tengeri élőhelyek 10%-át, a biológiai sokféleség szempontjából létfontosságú területek 44%-a jelenleg védelem alatt áll, ami a 2000-es 29%-hoz képest növekedést jelent. A szigeteken mintegy 200 invazív faj felszámolására is sor került.

A beszámoló szerint bizonyos területeken történt tehát előrelépés, de a természetes élőhelyek továbbra is megszűntek, az emberi tevékenységek miatti kipusztulás még mindig rengeteg fajt fenyeget, és a környezetre káros tevékenységekre, többek között halászatra, mezőgazdaságra és fosszilis tüzelőanyagokra fordított 500 milliárd dollárnyi állami támogatásokat is tovább folyósítják.

A jelentés kapcsán az ENSZ Biológiai Sokféleség programvezetője, Elizabeth Maruma Mrema, elmondta, hogy az emberiség válaszút előtt áll, amely eldönti, hogyan fogja a jövő generáció megtapasztalni a természeti világot.

A riport nyolc olyan területet vázol fel, ahol szükség van a biológiai sokféleség értékének elismerésére, az ökoszisztémák helyreállítására és az emberi tevékenység negatív hatásainak sürgős csökkentésére:

  1. fenntartható föld- és erdőgazdálkodás
  2. fenntartható mezőgazdasági átmenet
  3. fenntartható élelmiszerrendszerekre való átállás
  4. fenntartható halászatra és óceán védelemre való átállás
  5. városok és infrastruktúra zölddé való alakítása
  6. élővizek tisztítása
  7. fenntartható éghajlat – kevesebb fosszilis üzemanyag
  8. biológiai sokféleséget befogadó egészségügyi átállás

(unenvironment.org és guardian.com)

search icon