Légy a mézeskalács-készítés mestere!

Légy a mézeskalács-készítés mestere!
Légy a mézeskalács-készítés mestere!

Nem telhet el ünnep mézeskalács nélkül. Ezt a nézetet egészen addig nem osztottam, míg gyerekem nem lett. Azon túl, hogy képes lenne betegre enni magát mézeskaláccsal, a díszítést is imádja. Épp ezért nem hagyhatom ki a karácsonyi programok közül. Tudom, sokan vagytok ezzel így. De hogyan lehet valóban puha és finom a mézeskalács? Milyen verziót érdemes sütni? Hogyan lehet izgalmas a díszítés? A mézeskalács minden, csak nem elcsépelt, hiszen aki belevág, szívvel-lélekkel csinálja.

Sosem voltam nagy mézeskalács-rajongó, ami pár éve megváltozott. A gyermekvállalással olyan szintű karácsonyimádat lett rajtam úrrá, ami elől szegény mézeskalács sem menekülhetett. A közös főzés már az első perctől a hétköznapjaink része, az ünnepi időszakban pedig kitüntetett figyelmet érdemel. De nem csak szülőként klassz program a mézeskalácssütés.

Magát a sütit másképp készítik Európa különböző országaiban, máshogy az egyes kontinenseken is. Sőt, olyan történelme van, amilyet kevés édesség mondhat a magáénak.

A legjobb közös buli.
Kép: canva

Kezdve a mézzel, amely hosszú ideje kitüntetett figyelmet élvez az édesítőszerek világában, és ennek révén a mézeskalács is különleges erővel bír. Az ókori görögök az alvilág zsémbes őrét akarták kiengesztelni a halott szájába tett mézeskaláccsal.

De Magyarországon is komoly kultusza van a süteménynek, ugyanis a kalácsformák már az aquincumi ásatások során is előbukkantak a földből. Az előkelő mézet és a belőle készült mézeskalácsot évszázadok óta kitüntetett figyelem kíséri, gondolj csak a mézeskalács-készítőkre, ami a mai napig különleges és kreatív szakma. Hazánkban 1619-ben alakult az első mézeskalácsra szakosodott céh, ma pedig Debrecen a legjelentősebb mézeskalácsközpont. Vásárok, rendezvények elengedhetetlen kelléke volt a tükrös, díszes mézeskalács, és mivel a méz drága kincsnek számított (de talán felesleges a múlt idő), különleges alkalmak sztárjaként tekintettek a belőle készült süteményre is. A Jancsi és Juliskában megjelenő mézeskalács-házikó ma már inkább kreatív és izgalmas ünnepi móka, mintsem a csábítás szimbóluma.

Amerikába az európai telepesek révén került, akik olcsóbb melasszal készítették. De máshogyan készítik a világ különböző pontjain. Van, ahol puhára sütik, van, ahol keményebbre, van, ahol a gyömbér dominál, és van, ahol tortát készítenek belőle. Svájcban marcipánnal töltik meg, az északi országok roppanós kekszként készítik, Bulgáriában csokival fedik be. Nekünk mégis az igazi, hamisítatlan puha mézeskalács a kedvencünk.

Mindenhol másképp készítik.
Kép: canva

Receptek puha mézeskalácshoz

Jogosan merül fel a kérdés, hogyan lehet csodásan puha a mézeskalács. Kezdők figyelmébe ajánlom a következő receptet:

Ezekre lesz szükséged:

  • 1 kg liszt,
  • 30 dkg porcukor,
  • 3 tk szódabikarbóna,
  • 1 tasak mézeskalács-fűszerkeverék (15 g),
  • 30 dkg margarin,
  • 250 ml méz,
  • 3 db tojás.

A mázhoz:

  • 2 db tojásfehérje,
  • 30 dkg porcukor.

Így készítsd el!

Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a tojást, a mézet és a puha margarint! Gyúrd addig, míg össze nem áll, és rugalmas nem lesz! Oszd 3 részre, nyújtsd ki 0,5 centiméteresre, szaggasd ki, és tedd tepsire, de figyelj oda arra, hogy kellőképpen messze kerüljenek egymástól a mézeskalácsok!

A mázhoz félig verd fel a tojásfehérjét, majd apránként mehet hozzá a cukor. Addig keverd, míg kemény nem lesz! 180 ­°C-on süsd 10 percig, majd jöhet a díszítés! Magokkal, ehető díszekkel, aszalványokkal is díszítheted.

A cukormáz is fontos.
Kép: canva

Az angol verzió: gingerbread

A klasszikus angol mézeskalács inkább kenyérként aposztrofálható, ahogyan a neve is mutatja.

Ezekre lesz szükséged:

  • 115 g só nélküli, puha vaj,
  • 100 g cukor,
  • 1 nagy tojás,
  • 250 g melasz,
  • 300 g liszt,
  • 1 ½ tk szódabikarbóna,
  • 1 tk őrölt fahéj,
  • 1 tk őrölt gyömbér,
  • ½ tk őrölt szegfűszeg,
  • ½ tk só,
  • 237 g forró víz.

Így készítsd el!

Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra! Egy nagy tepsit vajazz és lisztezz ki! A vajat egy nagy tálban elektromos habverővel keverd krémesre! Add hozzá a cukrot, és addig keverd, míg habos nem lesz, majd mehet hozzá a tojás és a melasz. A lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a sót szitáld össze egy nagy tálban! Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat a melaszos keverékhez, minden hozzáadás után addig keverd, amíg sima nem lesz! Végül add hozzá a vizet is! Öntsd az előkészített tepsibe a tésztát!

Előmelegített sütőben 30 percig süsd! Szúrj egy fogpiszkálót a torta közepébe! Ha kész, tálalás előtt hagyd kihűlni a tepsiben!

Nem a megszokott, de érdemes kipróbálni.
Kép: canva

Mézeskalács-fűszerkeverék

A mézeskalács-fűszerkeverék alkotóelemeinek ma már óriási kultuszuk van. Kávé, tea, kakaó, sütemény, ital, csoki és még megannyi finomság készül ezekkel a melengető fűszerekkel. A keveréket boltban is megkaphatod, de ha fűszerrajongó vagy, nagy eséllyel otthon is megtalálod ezeket a fűszereket. Az alábbiak szerepelnek a keverékben:

  • őrölt fahéj,
  • őrölt kardamom,
  • őrölt gyömbér,
  • őrölt csillagánizs,
  • őrölt szegfűbors,
  • őrölt szegfűszeg,
  • őrölt szerecsendió.

Célszerű mindenből egy teáskanálnyit használni, kivéve a csillagánizs, a szegfűbors és a szerecsendió hármasából, ebből elegendő fél mokkáskanálnyi adag is.

Végtelen változatban díszíthető.
Kép: canva

Mézeskalács-díszítés

Lássuk be, a legnagyobb móka mégiscsak a díszítés. A mézeskalács-díszítés minták sokaságát rejti magában, rengeteg kiszúróforma és egyéb megoldás létezik, amelyek remek családi időtöltést garantálnak. Hadd ússzon lisztben az a konyha, hadd legyen mindenhol mézeskalácsforma: ez a rész mindenkié!

Nézzük meg, mi kell a mézeskalács díszítéséhez, és milyen szabályokat kell betartani, hogy tartós és szép legyen a végeredmény!

A klasszikus máz sűrű és ragadós, amely nemcsak díszítésre jó, hanem a mézeskalácsház összeillesztéséhez is fontos ragasztóanyag. 1 db tojásfehérjéhez 1 csipet só és 20 dkg porcukor dukál. Ehhez megy pár csepp citromlé és 1 ek étkezési keményítő. Fontos, hogy alaposan ki kell leverni a mázat. Ehhez először habbá kell verni a fehérjét, és vízgőz felett hozzáadni a cukrot és a citromlevet, majd a keményítőt. Aki nagyon extrázni akar, ételfestékkel is megbolondíthatja, sokan a poralapúra esküsznek, mert az nem változtatja meg a máz állagát.

Fontos, hogy csak kihűlt kaláccsal dolgozz, mert a meleg sütemény tönkreteszi a mázat. Dekortollal, habzsákkal, kinyomóval is ér díszíteni, de ma már rengeteg gyöngy, apró kiegészítő vásárolható díszítés céljából.

Mézeskalácsház

Ha nem elégszel meg a klasszikus formákkal, és idén valami nagyobb produkcióba fektetnéd a kreativitásod, készíts mézeskalács-házikót! A mézeskalácsház-sablon a kezdőknek is segít abban, hogy klassz legyen a végeredmény.

Ehhez először a tésztát kell elkészíteni, kinyújtani, majd a megfelelő sablonokat felhasználva formázni a tésztát. Ha megsült, fontos, hogy hagyjuk kihűlni, ezután jöhet csak a díszítés. Ha az elemeket feldíszítetted, már csak a ragasztás van hátra. Van, aki karamellre esküszik, van, aki pedig a fenti cukormázat választja. Mindkettő jó lehet, ám a karamell gyorsan köt és rendkívül forró, célszerű vigyázni vele. Ha egyesével összeragasztottad az elemeket, már csak gyönyörködnöd kell a kész műben.

Bármilyen receptet is válassz az idei közös sütéshez, ezt az élményt jó megosztani másokkal, és együtt elkészíteni az ünnepi finomságokat.

Kiemelt kép: canva

search icon