

Egyre több amerikai állam tiltja vagy szigorúan szabályozza a mesterséges ételfestékek használatát, miután kiderült, hogy ezek nemcsak egészségtelenek, hanem viselkedési problémákat is okozhatnak.
Amerikában új egészségőrület ütötte fel a fejét: egyre több állam fordul szembe a mesterséges ételfestékekkel, és igyekszik kiszorítani ezeket a boltok polcairól és az iskolai menzákról. Mi áll a színes ételek és italok elleni hadjárat mögött? Nos, a válasz legalább olyan színes, mint maguk az élelmiszerek – írja az Agroinform.
Viszlát kőolajalapú festékek
Kalifornia volt az első fecske, amikor is 2023-ban Gavin Newsom kormányzó betiltotta a rettegett vörös No. 3-at. Egy évvel később újabb 6 kőolajalapú festék repült ki az iskolai ételekből. Azóta legalább 25 állam csatlakozott, és sok helyen már törvénybe is iktatták a korlátozásokat. A mozgalmat Robert F. Kennedy Jr. „Make America Healthy Again” (MAHA) kampánya is támogatta, amivel gyakorlatilag divattá vált a színezékek üldözése. De miért ilyen nagy ügy ez?
Egy friss tanulmány szerint az ételszínezéket tartalmazó termékek átlagosan 141%-kal több cukrot tartalmaznak, mint a „színtelen” társaik, ami már önmagában is elég riasztó. Bár a nátrium- és zsírértékek a szóban forgó ételekben alacsonyabbak voltak, dr. David Andrews szerint a színezékek inkább vészcsengők: ha egy ételben van színezék, valószínűleg az egész étellel baj van.

Kép: canva
A kutatás szerint a sportitalok, az italkoncentrátumok és az édességek a legnagyobb bűnösök. A vörös No. 40, a No. 3 és a kék No. 1 a leggyakoribb festékek, de ezek mellett bőven találni színezéket hotdogzsemlében, bagelben vagy akár gofriban is – tehát olyan ételekben, ahol senki sem várná.
Ettől nem lesz egészségesebb az étel
Persze a szakértők óvatosan fogalmaznak: a mesterséges színezékek eltüntetése nem varázsolja egészségessé az ételeket. Hiszen ezek többsége ultrafeldolgozott élelmiszer, amelyek eleve tele vannak cukorral, finomított gabonákkal és ipari adalékokkal. Dr. Jerold Mande szerint a természetes színezékekkel készült ultrafeldolgozott élelmiszer is gondot okoz, mert elősegíti a túlzott fogyasztást.
A texasi kormányzó már egy szinttel feljebb lépett: a brómozott növényi olajat és a propil-parabént is kötelező címkézni. Eközben több nagy élelmiszergyártó bejelentette, hogy pár éven belül kivonják a mesterséges színezékeket a kínálatukból.
Az FDA áprilisban közölte, hogy iparági együttműködéssel fokozatosan kivonják a kőolajalapú festékeket az élelmiszer-ellátásból. Mindez persze még messze van attól, hogy az amerikaiak étrendje egészséges legyen, de a szakértők szerint ez egy jó kezdet lehet az ultrafeldolgozott élelmiszerek birodalmának megingatásához.
Forrás: cnn.com
