Élen járunk a gombatermesztésben
Élen járunk a gombatermesztésben

Magyarországnak meghatározó szerepe van az európai gombatermesztésben, Hollandia és Lengyelország mellett hazánk látja el az EU gombapiacát. Az idei nyár nem kedvezett a gombakereskedelemnek, de az előttünk álló hónapokban újra felfuthat a kereslet.

Idén különösen nehéz helyzet alakult ki a hazai gombaágazatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint nyáron a korábbi évekhez képest nagyobb mértékben esett vissza a friss gomba iránti kereslet, ezzel egyidejűleg erős túlkínálat jellemezte nem csupán Magyarország, hanem az egész Európai Unió piacát.

A nyár végével erősödni látszik a kereslet, így az elkövetkező hónapokban a hazai gombapiac stabilizálódására lehet számítani. Ez a helyzet rávilágított arra, hogy a piac nem képes elviselni a hirtelen jelentkező nagy volumenű mozgásokat, keresletingadozásokat. Európa-szerte túltelített a gombapiac, és a szereplők egymást szorítják ki, csak a legerősebbek maradnak talpon.

A hazai gombaágazatra összességében érvényes, hogy a termelés egyre inkább koncentrálódik. Az erős piaci verseny miatt sok kistermelő felhagyott a termesztéssel, csak a maximális hatékonysággal termelő, tőkeerős gombatermesztők maradtak fenn. Mára gyakorlatilag három termesztőkörzet maradt: Kerecsend, Bócsa és Pest megye. A hazai termesztett gomba termőterülete az utóbbi években 160 és 170 ezer m2 között alakult (zárt, polcos termelési rendszere miatt termőterülete hektárban kifejezve nem mérhető össze más kultúrákéval).

A hazai gombatermés 30 százaléka exportpiacokra kerül. Az elmúlt évtizedben 7–9 ezer tonna között mozgott a kivitel, 2024-ben 8,5 ezer tonna volt a gombaexportunk. Fő célpiacaink a friss gomba tekintetében a szomszédos országok, elsősorban Ausztria, de kisebb mennyiségben szállítunk Szlovákiába és Romániába is.

Táplálkozási szempontból a gombák szuperélelmiszerek, mert kalóriatartalmuk igen alacsony, de gazdag rost- és fehérjeforrások, valamint értékes ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak. Kedvező aminosav-összetételüknek köszönhetően a vegetáriánus és a vegán étrendbe is könnyen beilleszthetők a növényi fehérjék kiegészítésére. Ugyan a gombafogyasztás továbbra is népszerű, a hazai egy főre jutó átlagos gombafogyasztás csupán 1,5 kg/fő/év körül alakul, ami jelentősen elmarad az európai 3 kg-os átlagtól.

A gomba rendkívül fenntartható módon termeszthető termék, nagyon alacsony a vízlábnyoma, ugyanis 3–4 liter víz elegendő 1 kg gomba megtermeléséhez. Termesztéséhez mezőgazdasági melléktermékeket (szalmát, csirke- és lótrágyát) használnak fel, ezekből gombakomposztot állítanak elő, amelyen egészséges élelmiszer fejlődik. A letermett gombakomposzt aztán talajjavítóként is felhasználható.

(NAK)

Fotó: Canva

search icon