



A XVI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon kihirdették a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét.
2025-ben az „Év kiváló magyar méze” az örményesi Borhi család napraforgókrémméze lett, amely egyben a különleges mézek kategóriájának első helyét is elnyerte. A legjobb vegyes virágmézet a nagyfügedi Dávid Méhészet készítette; a legjobb akácmézet pedig a kaposmérői Hanzel Róbert, aki a korábbi években több díjat is begyűjtött már. A legjobb napraforgóméz Somberekről, Reith Jánosnétól érkezett.
A legjobb repcemézet a szeghalmi Nagy István János küldte be, a fajtaméz kategóriájában a kiskőrösi Vidók Zoltán hársméze diadalmaskodott idén; az „egyéb fajtaméz” kategóriában pedig ugyancsak Kiskőrösről Szomor Balázs galagonyaméze hozta el az aranyérmet – tájékoztatott Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés vármegyei szaktanácsadója.
A felhívásra idén 373 mintát küldtek be a méhészek az ország egész területéről.
Az első körös zsűrizés során a szakemberek olyan értékelési szempontokat figyeltek, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illatjellege, az íz tisztasága, a csomagolás, a harmónia, valamint az összbenyomás. Ezt egy laboratóriumi vizsgálat követte, ahol a víz-, a pollen-, a glükóz- és a fruktóz-, illetve az úgynevezett HMF-tartalmat elemezték. Utóbbi arra utal, hogy a mézet melegítették vagy főzték-e.
Végül egy második körös zsűrizés keretében alakult ki a továbbjutó 43 tételből a végső sorrend. Árgyelán János elmondta, hogy a mézek értékesítésekor a versenyen elért eredmény, a minősítés többlet marketingértéket jelent.
(MTI)
Fotó: Canva