A Desmog környezetvédelmi nyomozóiroda vizsgálata szerint a globális húsipar „a dohányipari vállalatok taktikáját alkalmazza”, hogy lekicsinyelje a klímaválság kialakulásában játszott szerepét. A jelentés azt állítja, hogy a vezető húsipari vállalatok a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégek által is alkalmazott trükköket másolják, hogy végső soron „összezavarják és késleltessék a bolygót károsító tevékenységük szabályozását”.
A vizsgálat szerint a taktikák közé tartozik a saját üvegházhatású gázkibocsátásuk rutinszerű lekicsinyítése, az állattenyésztésnek az éghajlati válságot okozó hatásával kapcsolatos tudományos eredmények támadása, valamint a húst helyettesítő növényi alapú alternatívák előnyeinek megkérdőjelezése. A tanulmány a világ 10 legnagyobb húsipari vállalata és az őket képviselő iparági csoportok által alkalmazott „klímamosási” taktikákat vizsgálja.
A dohányipar nem vitatta a tüdőrák létezését, de folyamatosan tagadták és hárították az ok-okozati összefüggést [a dohányzással] – és ezt látjuk a marhahús és a tejtermékek esetében is. A marhahús és a tejtermékek nem tagadják, hogy az éghajlatváltozás létezik, de olyan intézkedéseket hajtanak végre, amelyekkel megpróbálnak meggyőzni minket arról, hogy az ok-okozati lánc nem létezik.
mondta Dr. Jennifer Jacquet, a New York-i Egyetem környezettanulmányok docense az Independentnek.
A hús- és tejtermékek előállítása az összes üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 14,5 százalékáért felelős, emiatt a világ vezető tudósai szerint változtatnunk kell az étrendünkön, ha a világ el akarja érni azt a célt, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozza.
A Desmog azt állítja, hogy az elemzett húsipari vállalatok közül négy aluljelentette éves kibocsátását a fenntartható gazdálkodást folytató civil szervezetek becsléseivel összehasonlítva. Ezek közé a vállalatok közé tartozik az amerikai Tyson Foods, a Danish Crown sertés- és marhahústermelő vállalat, a Vion és a JBS.
A holland élelmiszeripari óriás, a Vion azonban korábban nyilvánosan azt állította, hogy a kevesebb húsfogyasztás nem feltétlenül járul hozzá a nagyobb fenntarthatósághoz. Eközben két vezető húsipari csoport – az amerikai székhelyű Animal Agriculture Alliance (AAA) és a franciaországi székhelyű International Meat Secretariat (IMS) – nyilvánosan támadta a vezető tudományos kutatásokat arról, hogy a kevesebb húsfogyasztás milyen előnyökkel járhat a bolygó és az emberi egészség szempontjából. A JBS szóvivője szerint a vállalat felismerte a vállalat környezeti hatásainak csökkentésének fontosságát az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében és az év elején a JBS lett az első nagy globális hús- és baromfihús-gyártó vállalat, amely elkötelezte magát amellett, hogy 2040-ig nettó nulla kibocsátást ér el.
A jelentés fontosságát méltatta a brit Greenpeace élelmiszerekkel és erdőkkel foglalkozó vezetője, Anna Jones, aki szerint a tudomány álláspontja egyértelmű: ahhoz hogy véget vessünk a klímaválságnak, megvédjük az erdőket és helyreállítsuk a természetet, a húsfogyasztás csökkentésével át kell térnünk egy fenntarthatóbb étrendre.
(fotó: pixabay – elementar01)
Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!