Idén második alkalommal rendezi meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Gasztrohős Díjat, mellyel minden évben egy-egy aktuális témára reagálva szeretnének kiemelni az adott témában példaértékűen működő vendéglátóhelyeket.
A tavaly hagyományteremtő szándékkal útjára indított díj idén az Eisberg támogatásával valósul meg. A versenyben olyan felelősen innovatív vendéglátóhelyeket keresnek, akiknél kiemelt szerepet kap a hazai alapanyagok használata.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány szerint bár a pandémia rányomta bélyegét a vendéglátó szektor működésére, pozitív hozadékaként megemlíthető, hogy egyre több étterem fordult hazai beszállítók, termelők és alapanyagok felé.
Az idei évben szeretnénk kiemelni és egyfajta “jó gyakorlatként” bemutatni azokat a vendéglátóhelyeket, akik kiemelten használják a hazai alapanyagokat. Ahogy a nemzetközi gasztronómiai trendekben is meghatározó az adott régióra jellemző alapanyagok használata, fogások kínálata, úgy itthon is egyre gyakrabban találkozhatunk újra felfedezett zöldségekkel, gabonákkal és hagyományos tartósítási technikákkal is.
– mondta el Kiss-Szabó Eszter az alapítvány kommunikációs vezetője.
A 2022-es díjra február 19. és március 6. között várják a vendéglátóhelyek jelentkezését. Az elbírálás szempontjai között a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is szerepel, valamint a nevezőknek lehetőségük van arra is, hogy megindokolják, miért ők érdemlik az elismerést.
A Felelős Gasztrohős és a Greendex közös sorozata, a Meatless Monday az itthon szezonálisan elérhető zöldségeket és gyümölcsöket mutatja be.
A Felelős Gasztrohős hasonló értékek mentén igyekszik pozitív változást elérni a hazai gasztronómia fenntartható fejlődésében, mint azt az Eisberg teszi. Úgy gondoljuk, a pozitív erőknek össze kell fogniuk.
– tette hozzá Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője
A jelentkezők közül, a szakmai zsűri választja ki a tíz legjobb versenyzőt – akik a közönség díjért versenyezhetnek- , valamint a szakmai díjazottat. A bírák között a vendéglátásban ismert és elismert személyek kapnak helyet:
Mautner Zsófia, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, Szende Gabriella, fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás magazin főszerkesztője, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője, Horváth Boldizsár, biogazdálkodó agrármérnök és a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa valamint Segal Viktor, chef, gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja.
A Gasztrohős Díj 2022 – Hazai körforgásban versenyre jelentkezők a szakmai zsűri és a közönség elismerése mellett több mint 800 ezer forint értékű hazai termékekből, alapanyagokból álló „zöldítő” ajándékcsomagért szállhatnak versenybe.