A csíráztatásról szinte mindenki hallott már, de egyre ismertebbek a mikrozöldek is. Ezek az apró növények nem mások, mint fiatal növényi hajtások. Termesztésük rendkívül egyszerű, cserébe pedig egy bő hét után már fogyaszthatjuk is a rendkívül magas beltartalmi értékkel bíró, teljesen bio, intenzív ízű zöldeket.
Hol termeszthetek?
A közelgő tavasz miatt egyre hosszabbak a nappalok. A mikrozöldeknek pedig bőségesen elég lehet az a fénymennyiség, amit az ablakpárkányon be tudnak gyűjteni. Semmilyen speciális megkötés nincs, szinte bárhol termeszthetők, ahol van némi természetes fény. Azoknak akiknél ebből hiány van, lehetőségük van direkt növénynevelésre szánt lámpákat beszerezni.
Miben más mint csíráztatni?
A mikrozöldeknek semmi közük nincs a csírákhoz, azt leszámítva, hogy mindketten növények. Nagyjából úgy írhatjuk le a kettő közti különbséget, mintha a csírát egy fa gyökeréhez, a mikrozöldet pedig annak ágaihoz hasonlítjuk. A mikrozöldekhez szükség van valamilyen termőközegre amin növekedni tud, és jellemzően legalább 2-3-szor annyi időbe telik kifejlődésük, mint a csíráknak. Utóbbiakkal szemben azonban semmiféle mikrobiológiai veszélyt nem hordoznak (persze, ha egy nagyon picit odafigyelünk, a csírák sem).
Mire van szükségem a mikrozöldek termesztéshez?
Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, mindenképp szükségünk van egy tálca szerű alkalmatosságra, amin vékonyan el tudjuk oszlatni a termőközegünket. Utóbbira a legalkalmasabb a kókuszrost, melyet kiszárított formában a legtöbb kertészetben megkapatunk.
Ha ez megvan, jöhetnek a magok: lényegében minden olyan növény, amelynek magját csíráztatásra használhatunk, alkalmas mikrozöldnek is, válasszunk egyéni ízlésünknek megfelelően.
Hogyan kell mikrozöldet termeszteni?
A termesztés lépéseit, a megfelelő magok kiválasztásától, a vetésen keresztül az aratásig, az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze. Jó kertészkedést!