A Caldo verde egy egyszerű portugál leves, amelyet hagyományosan káposztával, burgonyával és gyakran chorizóval készítenek, de bármilyen más maradék zöldséget vagy húst is adhatunk hozzá, ezzel is csökkentve az ételpazarlást.
A gyerekek szeretik a zöldséget a tányérjukon hagyni, mi pedig próbáljuk kitalálni, hogyan csempészhetünk egy kis zöldséget a következő étkezésbe. Mint például ezzel a klasszikus portugál levessel, amely hagyományosan káposztával, burgonyával és gyakran chorizóval készül. Ez egy vegetáriánus változat, amelyet a gyerekek is boldogan falnak be, de adhatunk hozzá maradék főtt húst is, például felaprított sült csirkét, szeletelt sonkát vagy kolbászt. Ha elkészült, a leves négy-öt napig eláll a hűtőben.
Caldo verde
Ez a komfortos leves jól működik akár maradék főtt burgonyával vagy megmaradt főtt zöldségekkel (mángold, kelkáposzta, káposzta vagy bármilyen tavaszi zöldség). Nehéz elhinni, hogy egy ilyen szerény étel ennyire laktató lehet, mégis valahogy a krémesre főzött és turmixolt zöldségek és burgonya kombinációja rendkívül ízletes végeredményt ad.
A megmosott, de hámozatlan zeller hozzáadása a burgonyához nem kötelező, de még gazdagabb ízvilágot kölcsönözhetünk így neki. A zeller héja – a nagyon gyökeres végét kivéve, amelyet legjobb levágni és komposztálni – teljesen ehető, és egy kis főzéssel megpuhul, finom és ízletes lesz.
Előkészítés 10 perc
Főzés 30 perc
2-4 adag
1 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz extra a tálaláshoz
½ hagyma (60 g), durván felszeletelve
2 gerezd fokhagyma, meghámozva és durvára vágva
240 g nyers vagy főtt burgonya és (opcionálisan) zeller, 1-2 cm-es kockákra vágva
200 g nyers vagy főtt zöldség (mángold, kelkáposzta, káposzta, tavaszi zöldségek stb.), finomra aprítva.
1 nagy marék petrezselyem, finomra vágva
Só és fekete bors
Tegyük az olajat, a hagymát, a fokhagymát, a burgonyát és a zellert (ha használunk) egy közepes méretű lábasba, és adjunk hozzá 500 ml éppen csak felforralt vizet. Forraljuk fel újra, majd vegyük le a hőfokot, fedjük le, és hagyjuk főni 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Pépesítsük a levest addig, míg nagyjából a fele össze nem turmixolódik, de még maradnak azért benne ép burgonya- és zellerkockák, majd keverjük bele a zöldfűszereket és a petrezselymet, és főzzük még 5-10 percig, amíg megpuhul. Kanalazzuk tálkákba, és tálaljuk egy jó adag extra szűz olívaolajjal meglocsolva.
Forrás (theguardian)