IdĂ©n is bajba kerĂŒlhet a Velencei-tĂł
IdĂ©n is bajba kerĂŒlhet a Velencei-tĂł

Jelenleg alacsonyabb a tĂł vĂ­zszintje, mint az Ă©v azonos idƑszakĂĄban tavaly: az ideĂĄlis szinttƑl 60, a minimumtĂłl pedig 40 centimĂ©terrel marad el. BĂĄr a zĂĄmolyi Ă©s a pĂĄtkai vĂ­ztĂĄrozĂłbĂłl elkezdtĂ©k tölteni a tavat, de nem elkĂ©pzelhetetlen, hogy Ășjra bekövetkezik a tavaly nyĂĄri helyzet. Akkor a tavat tömeges halpusztulĂĄs sĂșjtotta miutĂĄn a rekordalacsony vĂ­zĂĄllĂĄs Ă©s a hosszan tartĂł meleg idƑ miatt oxigĂ©nhiĂĄny lĂ©pett fel a vĂ­zben.

A tĂł vĂ­zszintje idĂ©n ĂĄprilis 14-Ă©n AgĂĄrdon 100 cm-en ĂĄllt, ez pedig 40 cm-rel marad el a minimumtĂłl, rĂĄadĂĄsul Ășgy, hogy ebben benne van a tĂł töltĂ©se is. A KözĂ©p-dunĂĄntĂșli VĂ­zĂŒgyi IgazgatĂłsĂĄg szerint az ideĂĄlis vĂ­zszint 160 centimĂ©ter lenne, ettƑl pedig mĂ©g tĂĄvolabb vagyunk. A szakemberek szerint a vĂ­zkĂ©szlet növelĂ©sĂ©re csak egy csapadĂ©kosabb idƑszak adhatna remĂ©nyt.

EbbƑl a szempontbĂłl a tavalyi Ă©v elsƑ fele meglehetƑsen kedvezƑtlen volt. Egy rövid mĂĄjusi idƑszakot leszĂĄmĂ­tva igen szĂĄraz, sƑt nĂ©ha szokatlanul meleg volt. IdĂ©n egyelƑre szintĂ©n inkĂĄbb a szĂĄrazsĂĄg dominĂĄl, az OrszĂĄgos MeteorolĂłgiai SzolgĂĄlat adatai szerint az Ă©v elsƑ hĂĄrom hĂłnapja minden idƑk harmadik legszĂĄrazabbja volt. Ha ez folytatĂłdik, akkor az extrĂ©m alacsony vĂ­zĂĄllĂĄs szinte biztosan be fog következni idĂ©n is.

Azt persze fontos megjegyezni, hogy a mĂ©rvadĂł szakemberek szerint a tĂł teljes kiszĂĄradĂĄsĂĄtĂłl tovĂĄbbra sem kell tartanunk. SƑt, ha visszatekintĂŒnk a mĂșltba, azt lĂĄthatjuk, hogy mĂ©g a mostaninĂĄl is volt mĂĄr alacsonyabb a vĂ­zĂĄllĂĄs. 1935-ben 80 cm-es vĂ­zszintet mĂ©rtek, mĂ­g 1948-49-ben 63 centimĂ©terre csökkent a vĂ­zĂĄllĂĄs a nyĂĄri hĂłnapokban. HasonlĂł volt a helyzet 1989 Ă©s 1993 között, 71 cm-es minimummal.

A VĂ­zĂŒgy honlapja szerint a tavat mĂĄr a keletkezĂ©se Ăłta jellemzƑen sekĂ©ly vĂ­zszint jellemzi, ami a csapadĂ©k Ă©s hƑmĂ©rsĂ©klet viszonyoktĂłl termĂ©szetes mĂłdon mindig is erƑsen ingadozott, Ă©s a tĂłmeder valĂłszĂ­nƱleg mĂĄr többször kerĂŒlt a kiszĂĄradĂĄs közelĂ©be. (novekedes.hu)

search icon