
Korábbi Greendex-cikkĂĽnkben kifejtettĂĽk, hogy a zsĂrban oldĂłdĂł A-, D-, E- Ă©s K-vitaminbĂłl egĂ©szsĂ©ges Ă©s változatos táplálkozással eleget be tudunk vinni a szervezetĂĽnkbe. KivĂ©telek ez alĂłl a tĂ©li Ă©s az Ĺ‘szi hĂłnapok, amikor kevesebb a napsĂĽtĂ©s, ami pedig a D-vitamin előállĂtásához elengedhetetlen.
De mi a helyzet a másik csoporttal, a vĂzben oldĂłdĂł vitaminokkal? Ebben az esetben is kijelenthetjĂĽk, hogy ha egĂ©szsĂ©gesen Ă©s változatosan táplálkozunk, akkor nincs szĂĽksĂ©g vitaminpĂłtlĂł tablettákra? Mire jĂłk a kĂĽlönbözĹ‘ B-vitaminok?
VĂzben oldĂłdĂł vitaminok
Ebbe a csoportba tartozik a C-vitamin Ă©s az összes B-vitamin. A zsĂrban oldĂłdĂł vitaminokkal ellentĂ©tben a vĂzben oldĂłdĂłkat a szervezetĂĽnk nem kĂ©pes elraktározni, a vizelettel gyorsan kiĂĽrĂĽlnek a testĂĽnkbĹ‘l. Emiatt Ă©rdemes ezeket rendszeresen pĂłtolni, viszont cserĂ©be nem kell aggĂłdnunk a vitamintĂşladagolás káros következmĂ©nyei miatt.
C-vitamin
A tudományosan aszkorbinsavra hallgatĂł, antioxidánskĂ©nt is működĹ‘ anyag számos elĹ‘nyös tulajdonsága mellett rĂ©szt vesz a csont- Ă©s porckĂ©pzĂ©sben, gyorsĂtja a sebgyĂłgyulást, Ă©s regenerálja a sĂ©rĂĽlt kötĹ‘szövetet. A C-vitamint mindenkĂ©ppen Ă©rdemes pĂłtolni, fĹ‘kĂ©nt a tĂ©li hĂłnapok folyamán, amikor kevesebb friss zöldsĂ©ghez Ă©s gyĂĽmölcshöz juthatunk hozzá. ArrĂłl, hogy pontosan mennyi C-vitamint fogyasszunk, egy korábbi cikkĂĽnk nyĂşjt tájĂ©koztatást.
FotĂł: canva
B1-vitamin (tiamin vagy aneurin)
Ez az anyag a szĂ©nhidrát- Ă©s aminosav-anyagcserĂ©re hat, felelĹ‘s a jĂłkedvĂĽnkĂ©rt Ă©s a szĂv, a belek, illetve a periferikus idegek (amelyek az agyon Ă©s gerincvelĹ‘n kĂvĂĽl esnek) egĂ©szsĂ©ges működĂ©séért. Lebontja a szervezetben a szĂ©nhidrátokat, a zsĂrokat Ă©s az alkoholt.
HiánybetegsĂ©g esetĂ©n a vĂ©rben feldĂşsul a piroszĹ‘lĹ‘sav, ennek következmĂ©nyekĂ©nt – a perifĂ©riás idegek nem megfelelĹ‘ működĂ©se miatt – Ă©tvágytalanság, szĂvritmuszavar Ă©s koordináciĂłs problĂ©mák lĂ©phetnek fel. SĂşlyos esetben egy „beri-beri” elnevezĂ©sű betegsĂ©g alakulhat ki (ez szingalĂ©z nyelven azt jelenti, hogy ’kĂ©ptelen vagyok rá’). A tĂşlzott alkoholfogyasztás csökkenti a vitamin felszĂvĂłdását, Ăgy az egyoldalĂş táplálkozásnak Ă©s az alkoholizmusnak köszönhetĹ‘en kialakulhat hiánybetegsĂ©g.
A B1-vitamin a teljes kiĹ‘rlĂ©sű gabonafĂ©lĂ©kben, az Ă©lesztĹ‘ben, a hĂĽvelyesekben, a tejben, a tojásban, a májban, a halban Ă©s a sertĂ©shĂşsban találhatĂł. Napi ajánlott adagja egy felnĹ‘tt számára 1 mg. Mivel vĂzben oldĂłdĂł vitamin, nem lehet tĂşladagolni.
B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin)
A riboflavin egy szĂnes vegyĂĽlet, amely felelĹ‘s a bĹ‘r, a haj Ă©s a körmök egĂ©szsĂ©géért Ă©s szĂ©psĂ©géért, emellett javĂtja a látást, Ă©s csökkenti a szemfáradságot. Hiányában idegessĂ©g, hajhullás, hajkorpa, szájzugberepedĂ©s, bĹ‘rgyulladás Ă©s -hámlás lĂ©phet fel. Stressz esetĂ©n nagyobb szĂĽksĂ©gĂĽnk van rá.
A napi ajánlott adag 1,5 mg. MegtalálhatĂł a tejben, a tojásban, az Ă©lesztĹ‘ben, a májban, a szĂłjababban, az aszalt gyĂĽmölcsökben. Mivel a szervezetben a bĂ©lbaktĂ©riumok termelik, hiánybetegsĂ©g ritkán alakul ki. FĹ‘kĂ©nt antibiotikum-kĂşra alatt Ă©s után Ă©rdemes odafigyelni a probiotikum-pĂłtlásra. Hatással van a B3-vitamin Ă©s a B6-vitamin felszĂvĂłdására is.
FotĂł: canva
B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid)
A niacin gyűjtĹ‘fogalom, amely magában foglalja a nikotinsavat Ă©s a biolĂłgiailag aktĂv nikotinsavamidot. A szervezetben a máj egy triptofán nevű aminosavbĂłl kĂ©pes előállĂtani B1-, B2-, illetve B6-vitamin jelenlĂ©tĂ©ben.
Ezzel az anyaggal kĂĽlönbözĹ‘ kozmetikumok cĂmkĂ©in is találkozhatunk. A niacin jĂł hatással van a szövetek növekedĂ©sĂ©re, ápolja a bĹ‘rt Ă©s a hajat, megelĹ‘zi az aknĂ©k, a hajkorpa Ă©s a hajhullás megjelenĂ©sĂ©t. Emellett karbantartja az idegrendszert, a szĂvet Ă©s az Ă©rrendszert, illetve a megfelelĹ‘ enzimek aktiválásával szerepet játszik a zsĂrok, a szĂ©nhidrátok, a fehĂ©rjĂ©k anyagcserĂ©jĂ©ben. MĂ©regtelenĂt, Ă©s jelentĹ‘s szerepet tölt be a koleszterin Ă©s a nemi hormonok kĂ©pzĹ‘dĂ©sĂ©ben. ÉrtágĂtĂł hatása is van.
Másik neve a Pellagra-PreventĂv faktor (PP-faktor). Nagy mennyisĂ©gű kukorica fogyasztásakor kialakulhat a hiánybetegsĂ©g (a „pellagra” jelentĂ©se ’száraz bĹ‘r’), mert a kukorica niacinantagonista, azaz ellentĂ©tes hatásĂş anyagot tartalmaz. Ekkor fáradtság, álmatlanság, emĂ©sztĹ‘rendszeri problĂ©mák jelentkeznek, majd a bĹ‘rön hĂłlyagok Ă©s hámlás jelentkezhet, a száj Ă©s a nyelv nyálkahártyája begyulladhat.
Csak Ăşgy, mint a fentiekben emlĂtett B-vitaminok, a niacin is megtalálhatĂł az Ă©lesztĹ‘ben, a hĂĽvelyesekben, a teljes kiĹ‘rlĂ©sű lisztben, a májban, az avokádĂłban, a sovány hĂşsokban, a halakban Ă©s az aszalt szilvában.
Miért mondják mindig, hogy lehetőleg friss és nyers zöldséget fogyasszunk?
A B3-vitamin ugyan jĂłl bĂrja a fĹ‘zĂ©ssel járĂł hĹ‘t, de mivel vĂzben oldĂłdĂł anyagrĂłl van szĂł, egy rĂ©sze a zöldsĂ©gbĹ‘l átoldĂłdik a fĹ‘zĹ‘vĂzbe. Naponta 15–20 mg bevitele ajánlott. TĂşladagolás esetĂ©n (napi 200 mg bevitelekor) Ă©rtágĂtĂł hatása miatt arcpĂr, viszketĂ©s jelentkezhet a bĹ‘rön.
B5-vitamin (pantoténsav)
Ez a vitamin a szervezetĂĽnk minden sejtjĂ©ben megtalálhatĂł! Szerepe sokrĂ©tű, mert hatással van a mellĂ©kvesĂ©k helyes működĂ©sĂ©re, a központi idegrendszer kifejlĹ‘dĂ©sĂ©re. NĂ©lkĂĽlözhetetlen a zsĂrok Ă©s a szĂ©nhidrátok energiává alakĂtásában. Az ingerĂĽletátvivĹ‘ anyagok Ă©s a koleszterin kĂ©pzĂ©sĂ©ben is rĂ©szt vesz, emellett segĂti a sebgyĂłgyulást, rugalmasan Ă©s puhán tartja a bĹ‘rt, Ă©s vĂ©di a hajat a mechanikai károsodástĂłl.
Napi ajánlott adagja 6–8 mg. Megtalálható a tejben, a tojásban, a májban, a pisztrángban és a lazacban, a hüvelyesekben, az olajos magvakban. Legnagyobb mennyiségben a sörélesztőben fordul elő. Hiánya főként alkoholbetegeknél jelentkezhet más vitaminok hiányával együtt. Ekkor fáradékonyságot, nyugtalanságot, őszülést, kopaszodást, nemi működési problémákat tapasztalhatunk.
FotĂł: canva
B6-vitamin (piridoxin)
Ezt a vitamint folyamatosan pótolnunk kell, mert az emésztést követően nyolc óra alatt kiürül a szervezetből. A piridoxin gyűjtőfogalom, amely három vegyületet, a piridixint, a piridoxált és a piridoxamint foglalja magában. Előbbi növényi, utóbbi kettő állati eredetű táplálékokban fordul elő.
SegĂti a zsĂrok, aminosavak Ă©s a B12-vitamin felszĂvĂłdását, ellenanyagok Ă©s vörösvĂ©rsejtek kĂ©pzĂ©sĂ©ben támogatja a szervezetet, emellett mĂ©rsĂ©kli az Ă©jszakai izomgörcsöket.
A bĂ©lben Ă©lĹ‘ baktĂ©riumok is termelik. A napi szĂĽksĂ©glet 1,5–2 mg, de a fogamzásgátlĂł szedĂ©se, a tĂşlzott alkoholfogyasztás Ă©s a dohányzás megnöveli a B6-vitamin-igĂ©nyt. HasonlĂłan a többi B-vitaminhoz ez az anyag is nagy mennyisĂ©gben fordul elĹ‘ a sörĂ©lesztĹ‘ben, a tejben, a tojásban, a májban, a halakban, a hĂĽvelyesekben, az avokádĂłban, a banánban, a mangĂłban Ă©s a teljes kiĹ‘rlĂ©sű gabonában. Csak táplálĂ©kkiegĂ©szĂtĹ‘kkel lehet tĂşladagolni, ekkor idegrendszeri bajokat okozhat.
Hiányakor hányinger, idegesség, étvágytalanság léphet fel. Fehérjeanyagcsere-problémákhoz vezethet a nem megfelelő mennyiségű B6-vitamin, ekkor kivörösödik a szem és a száj, hullani kezd a haj és a szőrzet, a bőr kiszárad és hámlik.
B7-vitamin (biotin)
Hajvitaminnak, illetve H-vitaminnak is nevezik, mert felelĹ‘s a bĹ‘r, a körmök Ă©s a haj egĂ©szsĂ©géért, szĂ©psĂ©géért Ă©s a megfelelĹ‘ növekedĂ©sĂ©rt. CsakĂşgy, mint sok más B-vitamin, a biotin is szerepet játszik az aminosavak, a zsĂrok Ă©s a szĂ©nhidrátok anyagcserĂ©jĂ©ben. FĹ‘kĂ©nt májban, tojássárgájában, zabpehelyben, bĂşzacsĂrában, szĂłjababban Ă©s gombában találhatĂł meg. De elĹ‘fordul a spenĂłtban, a paradicsomban, a burgonyában Ă©s a halakban is.
Hiánya esetĂ©n depressziĂł, gyengesĂ©g Ă©s hányinger jelentkezik, azonban ez ritka, fĹ‘kĂ©nt azoknál fordul elĹ‘, akik nagy mennyisĂ©gben fogyasztanak nyers tojást, vagy sok alkoholt isznak. Ugyanis a nyers tojásfehĂ©rje avidint tartalmaz, amely kioltja a biotin hatását. Amint azonban a tojást megsĂĽtjĂĽk vagy megfĹ‘zzĂĽk, a hĹ‘ hatására az avidin elveszĂti ezt a kĂ©pessĂ©gĂ©t. Emellett a biotinhiány csökkenti a nemi vágyat is, a bĹ‘r pattanásos lesz, a haj Ă©s a szĹ‘rzet hullani kezd.
A biotint az emberi szervezetben a bĂ©lflĂłrában Ă©lĹ‘ baktĂ©riumok is előállĂtják, de ez a mennyisĂ©g nagyon kevĂ©s. A szervezetben a H-vitamin rosszul szĂvĂłdik fel, körĂĽlbelĂĽl csak a fele hasznosul a táplálĂ©kkal bevitt mennyisĂ©gnek. ĂŤgy Ă©rdemes pĂłtolni, a napi szĂĽksĂ©glet 30–60 µg, azonban a felesleg vizelettel ĂĽrĂĽl, Ăgy tĂşladagolástĂłl nem kell tartani. Ez a mennyisĂ©g 100 g májbĂłl biztosĂthatĂł.
Kép: canva
B9-vitamin (folsav)
FĹ‘kĂ©nt a terhessĂ©g, a szoptatás Ă©s a növekedĂ©s során játszik fontos szerepet. A szervezetĂĽnk nem kĂ©pes elraktározni, Ă©s mivel vizelettel ĂĽrĂĽlĹ‘ vitaminrĂłl van szĂł, Ă©rdemes naponta pĂłtolni. Szerepet játszik a vĂ©rkĂ©pzĂ©sben, hiányában vĂ©rszegĂ©nysĂ©g alakulhat ki. A tervezett terhessĂ©g elĹ‘tti hĂłnapokban Ă©rdemes abbahagyni az orális fogamzásgátlĂł szedĂ©sĂ©t, mert ez a hormonkĂ©szĂtmĂ©ny akadályozza a folsav felszĂvĂłdását. JelentĹ‘s a szerepe a vörösvĂ©rsejtek Ă©s a vĂ©rlemezkĂ©k kĂ©pzĹ‘dĂ©sĂ©ben, a szájnyálkahártya, valamint a gyomor- Ă©s a bĂ©lrendszer Ă©pen Ă©s egĂ©szsĂ©gesen tartásában.
Neve a latin folium szóból származik, melynek jelentése ’levél’. A zöld levelű növényekben található meg nagy mennyiségben, ilyen például a spenót és a brokkoli. Emellett a máj, a hüvelyesek, az élesztő, az avokádó és a tojássárgája tartalmazza. Csak a mikroorganizmusok és a növények képesek folsavat szintetizálni.
A folsavat mindenkĂ©pp Ă©rdemes Ă©trend-kiegĂ©szĂtĹ‘kkel is pĂłtolni, amelyeket megtalálhatunk a drogĂ©riák Ă©s a patikák polcain. Nem lehet tĂşladagolni, mert könnyen ĂĽrĂĽl a szervezetbĹ‘l. A napi minimális dĂłzis 0,2 mg.
B12-vitamin (kobalamin)
Fontosnak tartjuk hangsĂşlyozni, hogy ez a vitamin csak állati eredetű Ă©lelmiszerekben találhatĂł meg, a növĂ©nyiekben nem. Tehát hiánya fĹ‘kĂ©nt a vegán Ă©letmĂłdot folytatĂłknál jelentkezhet. SzĂĽksĂ©gĂĽnk van rá a DNS Ă©s az RNS szintĂ©zisĂ©hez, a vörösvĂ©rsejtek előállĂtásához, ezáltal a vĂ©rkĂ©pzĂ©shez, az idegszövetek megfelelĹ‘ működĂ©sĂ©hez.
Az emberi szervezetben a vastagbĂ©lben Ă©lĹ‘ baktĂ©riumok kĂ©pesek előállĂtani, de a B12-vitamin itt már nem tud hasznosulni, mert a vĂ©konybĂ©lben szĂvĂłdik fel. Szinte minden állati eredetű táplálĂ©kban megtalálhatĂł, Ăşgy mint máj, vese, szĂv, tojás, tej Ă©s tejtermĂ©kek.
EnyhĂ©bb hiány esetĂ©n idegrendszeri problĂ©mák ĂĽthetik fel a fejĂĽket, mĂg sĂşlyosabb hiányakor vĂ©rszegĂ©nyĂ©g, Ă©tvágytalanság, emlĂ©kezĂ©si, Ă©rzĂ©kelĂ©si Ă©s látászavar jelentkezhet. A vegán Ă©s a vegetáriánus Ă©trendet követĹ‘knek kifejezetten fontos odafigyelniĂĽk a B12-vitamin pĂłtlására tabletták formájában. A napi szĂĽksĂ©ges minimális mennyisĂ©g 2 µg.
Kép: canva
Összefoglalás
ZáráskĂ©nt kijelenthetjĂĽk, hogy a vĂzben oldĂłdĂł vitaminok folyamatos pĂłtlásra szorulnak. A változatos táplálkozás mellett ezt megtehetjĂĽk vitaminpĂłtlĂł tablettákkal. Mivel ezek az anyagok a vizelettel kiĂĽrĂĽlnek, nem vagy csak nagyon nehezen lehet Ĺ‘ket tĂşladagolni. Azoknak, akik egyoldalĂşan táplálkoznak, a vegán vagy vegetáriánus Ă©letmĂłdot folytatĂłknak, a dohányosoknak, az alkoholistáknak, a terhessĂ©get tervezĹ‘knek, az állapotos vagy szoptatĂł kismamáknak mĂ©g inkább oda kell figyelniĂĽk a megfelelĹ‘ vitaminpĂłtlásra.