Kutatók szerint az emberi vizelet lehet a kémiai műtrágyák alternatívája
Kutatók szerint az emberi vizelet lehet a kémiai műtrágyák alternatívája

Mivel a műtrágya hiánya továbbra is fennáll, a peecycling – azaz az emberi vizelet újrahasznosításának folyamata – növelheti a tápanyagban gazdag növények terméshozamát.

Fabien Esculier, a franciaországi OCAPI kutatási program kutatója elmondta, hogy a vizelet egy nitrogénnel, foszforral és káliummal teli, tápanyagokban gazdag anyag. Esculier szerint kevésbé környezetszennyező megoldás, mint az ammóniát tartalmazó szintetikus műtrágyák.

Az alternatív műtrágyaforrások megtalálása sürgőssé vált, mivel az ukrán háború okozta műtrágyahiány világszerte fenyegeti az országokat. A Rabobank elemzői szerint Oroszország a világ nitrogénműtrágyáinak közel 20%-át exportálja, és – Fehéroroszországgal együtt – a világ exportált káliumának 40%-át.

Egy vermonti nonprofit szervezet, a Rich Earth Institute szintén  több mint egy évtizede dolgozik alternatív hulladékgazdálkodási lehetőségeken, és zászlóshajója a vizelet újrahasznosítására irányuló kezdeményezés. Az intézetnek van egy kutatási részlege, amely azt vizsgálja, hogyan lehet a vizeletet trágyaként használni a növények termesztéséhez.

A nonprofit szervezet által vizsgált egyik kutatási terület a vizeletben lévő gyógyszerek hatása, és az, hogy ez negatívan befolyásolná-e a növények növekedését. A 2014 és 2020 között végzett vizsgálat során a csapat megállapította, hogy bár a növényi szövetekben kimutathatóak bizonyos gyógyszerek, ezek szintje rendkívül alacsony.

Forrás (businessinsider.com)

search icon