
Ăšj kĂsĂ©rleti projekt indult a brĂ©mai egyetem Ă©s a potsdami Leibniz AgrármĂ©rnöki Ă©s Biogazdasági IntĂ©zet (ATB) egyĂĽttműködĂ©sĂ©vel, azt kutatják, hogyan mĂ©rsĂ©kelhetĹ‘ a friss gyĂĽmölcsök, pĂ©ldául az alma romlása a tárolás során.
Az egĂ©sz Ă©vi ellátás Ă©rdekĂ©ben az almát több hĂłnapig hűtik ellenĹ‘rzött körĂĽlmĂ©nyek között, azonban a tárolt gyĂĽmölcs átlagosan 10%-a Ăgy is megromlik. Csak NĂ©metországban Ă©vente 100 ezer tonna selejt kĂ©pzĹ‘dik, ami ökolĂłgiai Ă©s gazdasági szempontbĂłl sem elhanyagolhatĂł mennyisĂ©g.
Pramod Mahajan, a potsdami Leibniz Intézet projektmenedzsere szerint a gondot az okozza, hogy az energiatakarékosság érdekében a tárolókban a hűtés ciklikusan kapcsol be és ki. A hőmérséklet és a páratartalom ingadozása pedig kedvezőtlen hatással van a gyümölcs minőségére, a felületén lecsapódó nedvesség ugyanis ideális feltételeket teremt a mikroorganizmusok számára.
Az Ăşj projektben ezt szeretnĂ©k kikĂĽszöbölni. Ehhez Reiner Jedermann, a brĂ©mai egyetem villamosmĂ©rnöke Ă©s Pramod Mahajan a korábban csak ipari körĂĽlmĂ©nyek között alkalmazott „digitális ikertestvĂ©r” mĂłdszerĂ©t Ă©s fogalmát helyezte át az Ă©lelmiszeriparba. A digitális iker nem más, mint a valĂłdi gyĂĽmölcs másolata, amely a lehetĹ‘ legpontosabb, de számĂtĂłgĂ©pes platformon megtekinthetĹ‘ kĂ©pet ad. Be lehet „tekinteni” a gyĂĽmölcs belsejĂ©be, Ă©s a rendszer kĂĽlönfĂ©le, nehezen vagy közvetlenĂĽl egyáltalán nem mĂ©rhetĹ‘ tulajdonságokrĂłl is informáciĂłt ad.
A virtuális kĂsĂ©rletek lehetĹ‘vĂ© teszik, hogy a hűtĂ©si paramĂ©terek változásainak hatásait elĹ‘ször a számĂtĂłgĂ©pen teszteljĂ©k, mielĹ‘tt a valĂłdi hűtĹ‘egysĂ©gen elvĂ©geznĂ©k a beállĂtásokat. A hűtĂ©si ciklusok hozzáigazĂthatĂłk a gyĂĽmölcs aktuális állapotához, Ă©s szabályozhatĂł a gyĂĽmölcsön lecsapĂłdĂł nedvessĂ©g. ĂŤgy a tárolás körĂĽlmĂ©nyei pontosabban szabályozhatĂłk Ă©s az áruvesztesĂ©g jelentĹ‘sen csökkenthetĹ‘. A kutatások a tervek szerint három Ă©vig folytatĂłdnak.