Keresik a megoldást a gyümölcsök romlásának megakadályozására
Keresik a megoldást a gyümölcsök romlásának megakadályozására

Új kísérleti projekt indult a brémai egyetem és a potsdami Leibniz Agrármérnöki és Biogazdasági Intézet (ATB) együttműködésével, azt kutatják, hogyan mérsékelhető a friss gyümölcsök, például az alma romlása a tárolás során.

Az egész évi ellátás érdekében az almát több hónapig hűtik ellenőrzött körülmények között, azonban a tárolt gyümölcs átlagosan 10%-a így is megromlik. Csak Németországban évente 100 ezer tonna selejt képződik, ami ökológiai és gazdasági szempontból sem elhanyagolható mennyiség.

Pramod Mahajan, a potsdami Leibniz Intézet projektmenedzsere szerint a gondot az okozza, hogy az energiatakarékosság érdekében a tárolókban a hűtés ciklikusan kapcsol be és ki. A hőmérséklet és a páratartalom ingadozása pedig kedvezőtlen hatással van a gyümölcs minőségére, a felületén lecsapódó nedvesség ugyanis ideális feltételeket teremt a mikroorganizmusok számára.

Az Ăşj projektben ezt szeretnĂ©k kikĂĽszöbölni. Ehhez Reiner Jedermann, a brĂ©mai egyetem villamosmĂ©rnöke Ă©s Pramod Mahajan a korábban csak ipari körĂĽlmĂ©nyek között alkalmazott „digitális ikertestvĂ©r” mĂłdszerĂ©t Ă©s fogalmát helyezte át az Ă©lelmiszeriparba. A digitális iker nem más, mint a valĂłdi gyĂĽmölcs másolata, amely a lehetĹ‘ legpontosabb, de számĂ­tĂłgĂ©pes platformon megtekinthetĹ‘ kĂ©pet ad. Be lehet „tekinteni” a gyĂĽmölcs belsejĂ©be, Ă©s a rendszer kĂĽlönfĂ©le, nehezen vagy közvetlenĂĽl egyáltalán nem mĂ©rhetĹ‘ tulajdonságokrĂłl is informáciĂłt ad.

A virtuális kísérletek lehetővé teszik, hogy a hűtési paraméterek változásainak hatásait először a számítógépen teszteljék, mielőtt a valódi hűtőegységen elvégeznék a beállításokat. A hűtési ciklusok hozzáigazíthatók a gyümölcs aktuális állapotához, és szabályozható a gyümölcsön lecsapódó nedvesség. Így a tárolás körülményei pontosabban szabályozhatók és az áruveszteség jelentősen csökkenthető. A kutatások a tervek szerint három évig folytatódnak.

(Magyar Mezőgazdaság)