A biozöldségeket is érdemes körültekintően fogyasztani, hogy elkerüljük a káros baktériumokat
A biozöldségeket is érdemes körültekintően fogyasztani, hogy elkerüljük a káros baktériumokat

Egy friss kutatás szerint a biozöldségek gyakran tartalmaznak káros, betegségeket okozó baktériumtörzseket. Spanyol kutatók szerint azok, akik szerves trágyával kezelt zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak, rosszul is járhatnak.

A szakértők több mint 50, az emberi szervezetre potenciálisan káros baktériumfajt fedeztek fel az organikus spenót- és salátamintákon, melyeket 2020 novembere és 2021 májusa között gyűjtöttek valenciai szupermarketekből.

A kutatók szerint ezek a baktériumok valószínűleg a termesztés, betakarítás, szállítás vagy feldolgozás során kerülnek a zöldségekre. Különösen a zöldségek tartalmazhatnak egysejtű organizmusokat, például szabadon élő amőbákat (FLA), amelyek elsősorban baktériumokkal táplálkoznak. Néhányuk rendkívül káros lehet az emberre.

A minták harmadában 52-féle káros baktériumot találtak, köztük Legionellát, Salmonellát és Arcobactert. A kutatók a minták csaknem kétharmadában találták meg az Acanthamoeba castellanii baktériumot, amely vakságot és agyvelőgyulladást okozhat.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com – csak illusztráció!)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon