A civilizációhoz kapcsolódó tömeg sokszorosa az élővilágénak

A civilizációhoz kapcsolódó tömeg sokszorosa az élővilágénak
A civilizációhoz kapcsolódó tömeg sokszorosa az élővilágénak

Akik szeretik a böngészni a statisztikákat, biztosan belefutottak már olyan összehasonlításokba, melyek az emberiség biomasszáját és a vadvilágét hasonlítják össze. A számok elképesztőek, főképp ha figyelembe vesszük a változások tempóját is.

Ahogy a lenti képen látható, már a vadvilág emlőseinek biomasszája az összes emlősnek csupán a 4%-át teszi ki. Ha figyelembe vesszük, hogy az emberi civilizáció megjelenése óta fajunk a vadon élő emlősök 83%-át pusztította el, még megdöbbentőbb az adat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Easy Eco Tips (@easyecotips) által megosztott bejegyzés

A pusztítás azonban nem volt céltalan. Leginkább a háziállataink érdekében következett be. Ezek az állatok mára a teljes emlős biomasszának a 60%-át teszik ki. Ember általi előretörésük ráadásul az egykori növényvilág megfelezésében is komoly szerepet játszott.

A szakemberek feltételezései szerint bolygónk állatvilágának fele nagyjából az elmúlt 50 évben veszett oda. Eközben az emberi civilizáció sosem látott tömegűvé gyarapodott. Ahogy az Index egy korábbi cikkében olvasható, a Földön található 1,1 teratonnányi biomasszát mára meghaladta az emberi tevékenységből származó antropogén tömeg.

Ebben persze benne van minden emberhez köthető dolog, a tárgyaink, házaink és járműveink tömegétől kezdve a háziállatokig. Egyes számítások szerint az ember által gyártott tárgyak tömege 20 évente megduplázódik.

search icon