„Állati különlegességek”, melyekre tavaly rácsodálkozott a világ
„Állati különlegességek”, melyekre tavaly rácsodálkozott a világ

Szűznemzés keselyűk között, segítőkész vadlovak és szamarak, fejetlen „szuperhős” tengeri csigák. Három ámulatba ejtő felfedezés, amely 2021-ben látott napvilágot.

A szűznemzés (partenogenezis) nem ismeretlen egyszerűbb élőlényeknél, például férgeknél, darazsaknál vagy a méheknél. Összetettebb állatoknál (gerinceseknél) azonban igazi kuriózum. Ezért is lepődtek meg a biológusok, hogy két, három méter szárnyfesztávú, tíz kilogrammnál is nehezebb kaliforniai kondornősténynek fiókája született.

Ez az impozáns, ám nem túlságosan kedves megjelenésű madár egyszer már kis híján kihalt a XX. század közepén. Fogságban azonban sikerült megmenteni az Észak-Amerikában őshonos dögevő fajt, majd visszatelepítették őket Kalifornia, Utah és Arizona államba. Mára már mintegy ötszázan köröznek fent az égen.

Habár egyesek úgy vélik, hogy az elszaporodott vadlovak és a szamarak kártékonyak az amerikai Sonoran-sivatagban, Nyugat-Arizonában és a Mojave-sivatagban, most megfigyelték, hogy önzetlenül segítenek más állatoknak.

Áprilisban a Science folyóirat arról számolt be, hogy ezek az állatok patáikkal majdnem két méter mélyre is leásnak, hogy elérjék a talajvizet. Úgy is mondhatnánk, hogy nagy szomjukban oázisokat alapítanak, amelyek valóságos Kánaánok a többi állat számára is. Több mint ötven vadon élő faj kereste fel a szamarak fúrta vízforrásokat (amerikai borzok, fekete medvék és egy sor madár, például a veszélyeztetett manóbaglyok).

Eddig úgy tudtuk, hogy amikor egy állat elveszti a fejét, nem sokáig marad aktív. De mint 2021-ben kiderült, ez nem egészen igaz. Márciusban kiáltotta világgá a hírt a Current Biology című tudományos folyóirat, hogy néhány tengericsiga-faj le szokta tépni a saját fejét, majd minden egyes feldarabolt fej teljesen új testet növeszt magának.

Elképedtek a kutatók a testi regeneráció ilyen extrém példáján, és azonnal tanulmányozni kezdték a fantasztikus képességet. Egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogyan létezhet ilyesmi. Ha viszont megfejtik a rátermett csigák titkát, az komoly hatással lehet a humán gyógyászatra.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon