A dél-afrikai viharokat az éghajlatváltozás táplálja

A dél-afrikai viharokat az éghajlatváltozás táplálja
A dél-afrikai viharokat az éghajlatváltozás táplálja

A tudósok szerint az éghajlatváltozás okozta a hevesebb esőzéseket az év elején Afrika déli részét sújtó viharok során. A World Weather Attribution csoport elemzése azt is kimutatta, hogy az ilyen szélsőséges esőzések egyre gyakoribbak.

A tanulmány eredményei szerint a térségben a viharok által okozott károkat a globális felmelegedés még súlyosbítja. A régiót hat hét alatt három ciklon és két trópusi vihar sújtotta. Összesen több mint egymillió embert érintettek a szélsőséges esőzések és áradások a régióban, és 230 halálesetet jelentettek.

A tudósok szerint azonban a hosszú távú adatok hiánya miatt nem tudják közvetlenül összefüggésbe hozni a viharok gyakoriságát az éghajlatváltozással. A tanulmányban elemezték a mai időjárási mintázatokat a múltbelihez képest, azonban az éghajlatváltozás pontos hozzájárulását az eseményhez nem lehetett számszerűsíteni, mivel a régióban nem állnak rendelkezésre átfogó történelmi feljegyzések az esőzésekről. Mozambik érintett területein található 23 meteorológiai állomás közül mindössze négy rendelkezett 1981-ig visszamenőleg adatokkal.

Az ilyen viharokkal járó esőzések valószínűbbé és intenzívebbé váltak” – mondta Dr. Friederike Otto, az Imperial College London munkatársa. „Amit biztosan állíthatunk, az az, hogy a viharok által okozott károk egyre rosszabbak„.

A tanulmányt készítő tudósok határozott szavakkal fordultak a világ vezetőihez, arra sürgetve őket, hogy tegyenek lépéseket az éghajlatváltozás megfékezésére.

Forrás (bbc.com)

search icon