A fast fashion továbbra is a kőolajra épül
A fast fashion továbbra is a kőolajra épül

Több jelentős brit online divatáruház kínálatát vizsgálva az derült ki, hogy kínálatuk csaknem fele teljesen „szűz” műanyagból készült, újrahasznosított alapanyagot pedig csak nyomokban használtak fel.

A Guardian online kiadása számolt be a Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA) friss tanulmányáról, melyhez a Boohoo, az Asos, a Missguided és a PrettyLittleThing online divatüzletek kínálatából 10 000 ruhadarabot vizsgáltak.

Az elemzés szerint a ruhadarabok átlagosan 49%-ban teljesen újonnan gyártott műanyagokból készültek (például poliészterből és akrilból). Ezen felül volt olyan üzlet, ahol az újrahasznosított alapanyag aránya alig érte el az 1%-ot.

Ugyan ezek az alapanyagok lehetővé teszik az árak alacsonyan tartását, de egy olyan petrolkémiai alapú gazdaság részei, amely jelentős mértékben felelős a klímaváltozásért és a környezetszennyezésért. Ráadásul a szintetikus szövetek előállítása nagy mennyiségű energiát emészt fel.

–mondta Josie Warden a tanulmány társszerzője

A kutatók szerint megdöbbentő, hogy mekkora mennyiségben állítják elő a gyártók a gyakran rossz minőségű, esetleg csak néhány felvételre szánt darabokat. Ahogy Warden mondja, érdemes olyan problémaként tekinteni ezekre a ruhákra, mint az egyszerhasználatos műanyagokéra.

A tanulmány nyomán a webáruházak jelezték, hogy már folyamatban van ellátási láncaik zöldítése, de egyetértenek azzal is, hogy van még mit tenni. A kutatók szerint azonban a fast fashion problémáinak megoldása nem az lesz, ha újrahasznosított szövetekre vagy például pamutra váltanak, mert ezekhez is kapcsolódnak környezeti problémák. A valódi megoldás a termelés méretének, következésképp a fogyasztás mértékének csökkentése lesz.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon