A Föld szén-dioxid szintje új éghajlati mérföldkőhöz érkezett

A Föld szén-dioxid szintje új éghajlati mérföldkőhöz érkezett
A Föld szén-dioxid szintje új éghajlati mérföldkőhöz érkezett

A légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban 50 százalékkal magasabb volt, mint az iparosodás előtti korszakban, és elérte a Földön mintegy négymillió éve nem látott szintet – közölte pénteken az amerikai klímaügynökség.

A légkörben lévő szén-dioxid mennyisége átlépte a 420 milliomodrésznyi (ppm) küszöbértéket – közölte a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA). A PPM egy olyan mértékegység, amelyet a légkör szennyezettségének számszerűsítésére használnak. Tavaly májusban az arány 419 ppm, 2020-ban pedig 417 ppm volt. A méréseket a hawaii Mauna Loa obszervatóriumban végzik, amely ideális helyszínen, magasan egy vulkánon helyezkedik el, ami lehetővé teszi, hogy elkerülje a helyi szennyezés esetleges hatását.

A NOAA szerint az ember által okozott globális felmelegedés, különösen a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával történő villamosenergia-termelés, a közlekedés, a cementgyártás vagy éppen az erdőirtás felelős az új csúcsért. A CO2 egy üvegházhatású gáz, amely hőt köt meg, és fokozatosan globális felmelegedést okoz. Több ezer évig a légkörben és az óceánokban marad. Melegítő hatása már most is drámai következményekkel jár, többek között a hőhullámok, aszályok, tüzek vagy árvizek megsokszorozódásával.

A szén-dioxid olyan szinten van, amilyet fajunk még soha nem tapasztalt” – mondta el Pieter Tans, a NOAA Globális Megfigyelő Laboratóriumának tudósa. „Fél évszázada tudunk erről, és mégsem tettünk semmi érdemlegeset ellene. Mi kell ahhoz, hogy felébredjünk?

Az ipari forradalom előtt a NOAA szerint a szén-dioxid szintje állandóan 280 ppm körül volt, és ezt a szintet az iparosodást megelőző emberi civilizáció körülbelül 6000 évig tartotta fenn.

Forrás (aljazeera.com)

search icon