A folyókba kerülő antidepresszánsok zombikká változtatják a halakat
A folyókba kerülő antidepresszánsok zombikká változtatják a halakat

A perth-i Nyugat-Ausztráliai Egyetem viselkedésökológia-kutatói a szivárványos guppik segítségével vizsgálták, hogy milyen hatást gyakorolnak a folyókba kerülő antidepresszánsok az élővilágra.

Az ausztrál tudósok két éven át követtek 6 generációnyi, mintegy 3600 guppit. A vizsgálatokból az derült ki, hogy a többek között a Prosac nevű antidepresszáns hatóanyagát képező fluoxetinnel szennyezett vízben élő halak csoportjaiban lényegében megszűnnek a halak közötti viselkedésbeli különbségek.

A vizsgálathoz három akváriumot használtak. Az elsőben teljesen tiszta víz volt, a másodikban a folyóvizekben előforduló szintre állították fluoxetin szintet, míg a harmadikat erősebben szennyezték az anyaggal.

A kutatók szerint azért aggasztóak az eredmények, mert a korábban gondoltakkal ellentétben az állatok nem válnak ellenállóvá a hatóanyaggal szemben. A csökkent aktivitás miatt az állatok védtelenebbek a ragadozókkal szemben és hátrányban vannak a párkeresésnél és az élelemszerzésben is.

A kísérlet azért is volt fontos, mert főként az Egyesült Államokban, egyre nagyobb mennyiségben kerül a szennyvíztisztítókból a folyókba, élővizekbe az antidepresszánsok hatóanyaga.

(qubit)

search icon