A gyerekek étrendjének sokszínűségére már most a klímaváltozás van a legnagyobb hatással
A gyerekek étrendjének sokszínűségére már most a klímaváltozás van a legnagyobb hatással

Azt már régóta tudjuk, hogy az éghajlatváltozás világszerte hatással lesz a táplákozásunkra és az élelmezésbiztonságra. Azt ugyanakkor eddig kevés kutatás vizsgálta, hogy a táplálkozás sokszínűségét hogyan befolyásolják az éghajlatváltozás hatásai, mint a melegebb hőmérséklet és a megnövekedett csapadék több földrajzi területn. A Vermot Egyetem nemrégiben publikált hiánypótló tanulmánya szerint a klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a gyerekek táplálkozására.

A friss kutatás szerint a magasabb hőmérséklet gyakran nagyobb hatást gyakorolt a gyermekek étrendjének sokféleségére, mint az oktatáshoz való hozzáférésből, a tiszta vízhez való hozzájutásból és a szegénység csökkentéséből származó előnyök.

Ez mélyen aggasztó; azt jelzi, hogy számos régióban a pozitív társadalmi-gazdasági és demográfiai változások nem feltétlenül ellensúlyozzák a változó éghajlat negatív hatásai. A felmelegedés és a csapadék változékonyságának növekedése jelentős rövid és hosszú távú hatással lehet a gyermekek étrendjének sokféleségére, sőt akár alá is áshatja az élelmezésbiztonság javítását célzó eddigi széleskörű fejlesztési beavatkozásokat.

emeli ki a tanulmányból a Reuters.

A kutatásban 19 ázsiai, afrikai, dél- és közép-amerikai országban vizsgálták az öt éves és fiatalabb gyerekek étkezését és annak tápanyagtartalmát. Hat régióból ötben jelentős csökkenést tapasztaltak a gyermekek étrendjének sokféleségében akkor, amikor magasabb volt a hőmérésklet.

Az éghajlatváltozás az előrejelzések szerint a jövőben hatással lesz az alultápláltságra, de az nagyon meglepett bennünket, hogy a magasabb hőmérséklet már most is mutatja a hatását.

mondta Merdith Niles, a tanulmány vezetőszerzője, a Vermot Egyetem táplákozástudományi professzora.

A táplálkozás változatosságának a legjobb előrejelzőjének a háztartások bevételei bizonyultak. A kutatók az ENSZ által kifejlesztett skálán mérték a mikortápanyag bevitelt is. A tanulmány résztvevői a felmérést megelőző 24 órában a lehetséges 10 élelmiszercsoport közül átlagosan 3,2 csoportból ettek.

A cikk egyik biztató eredménye, hogy mind hosszú távon, mind pedig az előző évben az átlagosnál magasabb csapadékmennyiség összefüggött az élelmiszerek szélesebb köréhez való hozzáférésével Nyugat- és Délkelet-Afrikában és Közép-Amerikában is.

(Reuters)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon