A Gyermekek Világnapján számos középület kékbe borult
A Gyermekek Világnapján számos középület kékbe borult

A díszkivilágítás az ENSZ 33 éve elfogadott Gyermekjogi Egyezményét ünnepli. A Gyermekek Világnapján minden évben egy kiemelten fontos, gyerekeket érintő ügy kerül a középpontba, idén ez a klímaváltozás volt.

Az UNICEF kék színében világított este többek között, a Szabadság-szobor, a Művészetek Palotája és az Akvárium Klub Budapesten, Miskolcon az Avasi Kilátó, Velencén a Bence-hegyi Kilátó, Gyulán az Almásy-kastély, Szentendrén pedig a Városháza. Orosháza is a gyermekjogok fontosságára hívta fel a figyelmet és Jászboldogházán a Szent Család Római Katolikus Templom cserélte esti fényeit kékre.

A jászboldogházai Szent Család Római Katolikus Templom – Fotó: UNICEF Magyarország

Az UNICEF Magyarország idei kampányának középpontjában a klímavédelem áll.  

Nem kérdés, hogy a klímaváltozás következményei a mai gyerekek felnőtt életére lesznek a legnagyobb hatással, de a világ számos pontján a jelenben is gyerekek szenvedik meg a legnagyobb mértékben a már bekövetkezett klíma hatásokat

– mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. 

A beszámoló szerint, számos hazai és nemzetközi felmérés eredménye hogy a fiatalok aggódnak a beláthatatlan következmények miatt. A szervezet idei reprezentatív kutatása alapján 10-ből 9 fiatalt szorongás tölt el, mivel tehetetlennek érzi magát, úgy érzi, hogy nincs ráhatása, kevés információt kap a témában. Mindezekre reagálva az UNICEF Magyarország megrendezte az első, fiataloknak szóló hazai klímavédelmi konferenciát, amelyen 300 fiatal vett részt.

Az UNICEF Magyarország az esemény fő céljaként tűzte ki, hogy a konferencián a 13 és 25 év közötti korosztály szabadon kérdezhessen és hiteles tájékoztatást kaphasson a téma szakértőitől és a döntéshozóktól, valamint hallathassa hangját. A meghívott előadók között szerepelt Ürge-Vorsatz Diána egyetemi professzor és a téma számos szakértője, a Magyar Természetvédők Szövetségének képviselői, a WWF Magyarország, a GreenPeace, a Jane Goodall Intézet, a Fridays for Future, a FAO, a Felelős Gasztrohős és a Green Policy Center képviselői.

Minden beszélgetésben részt vettek az UNICEF Magyarország fiatal nagykövetei is, akik kérdéseikkel és meglátásaikkal képviselni tudták korosztályuk véleményét. Az esemény végén a rendezők és támogatók értékes nyereményekkel díjazták a legaktívabb klímahősöket – olvasható a közleményben.

(Unicef Magyarország

search icon