A hajók is nagy mértékben felelősek a mikroműanyag-szennyezésért
A hajók is nagy mértékben felelősek a mikroműanyag-szennyezésért

A tengeri hajók vontatókötelei milliárdnyi mikroműanyagot bocsátanak a vizekbe minden évben egy új kutatás szerint. A Plymouths Egyetem tudósai megállapították, hogy minél öregebb és rosszabb állapotú egy kötél, annál több mikrorészecske kerül róluk a környezetbe.

A Science of the Total Environment tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint míg az új, de maximum egyéves kötelek minden egyes méternyi munka után átlagosan 20 darab mikroműanyaggal szennyezik a környezetet, addig ugyanez a mutató egy 2 éves kötélnél már nagyjából 720 darab, 10 évesen pedig 760 darab.

Hogy mindezt kontextusba tudjuk helyezni, érdemes számba venni, hogy egy-egy halászat során a használt kötél 220 méternél is hosszabb lehet, ami persze erősen változik a hajó típusától vagy épp vízmélységtől.

Eredményeink felhívják a figyelmet arra, hogy nagy szükség van a kötelek karbantartására, cseréjére és újrahasznosítására vonatkozó szabványok létrehozására a hajózási iparban. Ugyanígy az is egyértelművé vált, hogy a kötelek fejlesztését a mikroműanyagok csökkentésének irányában kell folytatni.

– mondta Dr. Imogen Napper a tanulmány vezető szerzője

A tanulmány szerzői az Egyesült Királyságot emelték ki cikkükben, ahol több mint 4500 halászhajó működik. Úgy kalkuláltak, hogy csak ezek a hajók évi 0,32–17 milliárd mikroműanyagot bocsáthatnak az óceánba. Ráadásul mint írják, kutatásukhoz olyan körülményeket szimuláltak, melyeknél jóval komolyabb terhelés is érheti a köteleket, még több mikrorészecskét szabadítva az élővilágra. (eurekalert.org)

search icon