A héten mérték a Föld eddigi legmelegebb napját
A héten mérték a Föld eddigi legmelegebb napját

Egymás utáni két nap is megdőltek a világhőmérsékleti rekordok, a szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy az idei év legforróbb – ezzel együtt pedig a valaha feljegyzett legmelegebb – napjai még csak most következnek.

Az Egyesült Államok Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központja (NCEP) adatai szerint július 3-án a globális levegő átlagos hőmérséklete 17,18 C volt, ezzel meghaladva a 2-án elért 17,01 fokos rekordot. E hét elejéig ez a rekord 2016-ban történt az utolsó El Niño idején, amikor a globális átlaghőmérséklet elérte a 16,92 fokot.

Megdőlhetnek a melegrekordok, növekszik az El Niño esélye

Kedden a Meteorológiai Világszervezet, az ENSZ meteorológiai testülete megerősítette, hogy El Niño visszatért. A szakértők azt jósolták, hogy az antropogén globális felmelegedésből eredő megnövekedett hővel együtt ez további rekord hőmérsékletekhez vezet.

Az El Niño még nem tetőzött, és a nyár még javában tart az északi féltekén, így nem lenne meglepő, ha a következő napokban vagy hetekben ismét megdőlne a rekord” – mondta Dr. Paulo Ceppi, londoni Grantham Klímaváltozási és Környezetvédelmi Kutatóintézet oktatója.

Dr. Karsten Haustein, a Lipcsei Egyetem légköri sugárzással foglalkozó kutatója elmondta: „Az elkövetkező napokban valószínűleg kismértékű visszaesés várható, de mivel az éves globális hőmérsékleti maximum július végén van, valószínűleg több ennél is melegebb napra számíthatunk még.

„Valószínűleg ez a július lesz a valaha volt legmelegebb hónap az Eemian óta, ami körülbelül 120 000 évvel ezelőtt volt”

– tette hozzá.

A világ különböző részein hőhullámok söpörnek végig. A Met Office hétfőn közölte, hogy az Egyesült Királyságban minden idők legmelegebb júniusa volt az idei. Az Egyesült Államok déli részén rekkenő hőség uralkodott az elmúlt hetekben, Kína egyes részein pedig 35 fok feletti hőmérséklettel folytatódott a tartós hőhullám.

Észak-Afrikában 50 fok körüli hőmérséklet volt tapasztalható, a Közel-Keleten pedig ezrek szenvedtek a szokatlanul rekkenő hőségtől, miközben Szaúd-Arábiában vallási zarándoklaton jártak.

Meteorológiai Világszervezet: 5 éven belül minden melegrekord meg fog dőlni

De még az Antarktiszon is, ahol jelenleg tél van, rendellenesen magas hőmérsékletet regisztráltak. A legjegesebb kontinenshez tartozó Argentine-szigeten található ukrán Vernadszkij kutatóbázison 8,7 Celsius fokot mértek, ezzel megdöntve a júliusi hőmérsékleti rekordokat.

A hőmérsékletek, amelyek ezeket a rekordokat döntögetik, pontosan megfelelnek az ember által okozott klímaváltozással kapcsolatosan várható átalakulásoknak” – mondta Ilan Kelman, a University College London Kockázat- és Katasztrófacsökkentési Intézetének katasztrófákkal és egészséggel foglalkozó professzora.

Mivel az emelkedő hőmérséklet fokozza a hőhullámokat, beleértve a rettenetes páratartalmat is, arra számítunk, hogy az ehhez kapcsolódó halálesetek száma is jelentősen növekedni fog. Sokan nem engedhetik meg maguknak a beltéri hűtést, és vannak, akiknek kint kell dolgozniuk. A hő-nedvesség ilyenkor csendes gyilkossá válik, mivel gyakran nem vesszük észre, hány ember küzd a halálos körülményekkel, különösen akkor, ha éjszaka sem hűl le a levegő.

Forrás: TheGuardian
Nyitókép: Canva

search icon