A járvány ellenére is aggódunk a klímaváltozás miatt
A járvány ellenére is aggódunk a klímaváltozás miatt

Közel egy éve tart már a koronavírus-járvány, amely számos változást hozott, többek között azt, hogy a mindennapokat a fertőzéssel kapcsolatos hírek határozzák meg. Ez sem tudta azonban teljesen elterelni a figyelmünket a környezet állapotáról. Úgy tűnik Magyarországon nem csökkent a klímaváltozást érintő nyugtalanság, továbbra is közbeszédformáló erejű tud lenni.

Egy még tavaly októberben készített közvélemény-kutatás alapján az emberek túlnyomó többségét továbbra is foglalkoztatja a klímaváltozás. A megkérdezettek 72 százaléka állította, érdeklődése a téma iránt a járványhullám ellenére sem változott, 17 százalékuk szerint még nőtt is.

A Századvég által készített kutatásból kiderül, hogy az emberek 94%-a úgy gondolja, hogy ha nem változik a mostani helyzet, akkor a következő generációk életét is megnehezíti majd a klímaváltozás.

Érdekesség, hogy az emberek 77%-ka szerint nincs összefüggés a járvány és a klímaváltozás között. Ez részben talán igaz lehet, de az bizonyosnak tűnik, hogy a világjárvány kiváltó okai megegyeznek a klíma- és ökológiai válsághoz vezető okokkal.

A Klímapolitikai Intézet megbízásából készült felmérésből azt is megtudtuk, hogy elsősorban nem a városi, fővárosi magasabb jövedelmű emberek aggódnak leginkább a klímaváltozás miatt, hanem a vidéki kistelepüléseken élő, alacsonyabb jövedelmű csoportok, ami valószínűsíthetően azzal is összefügg, hogy ők a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásaival már közvetlenül is találkozhattak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon