A jövő év elején ismét leereszthetik a Balaton vizét
A jövő év elején ismét leereszthetik a Balaton vizét

A nyári vízeresztés után egy jövő évi akcióra is sor kerülhet az elmúlt hónapok csapadékos időjárása miatt.

A szeptemberi melegben 97 centin mérték a Balaton vízszintjét, mely az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően novemberre jelentősen megemelkedett.

A rendelkezésre álló adatok alapján a magyar tenger vízszintje október 22. óta folyamatosan emelkedik. A tó átlagos vízszintje november 8-án már 100 centis volt, november 16-án pedig elérte a 102 centit. Ebben a hónapban ez ritkának számít, tavaly például 69 centi volt a legalacsonyabb őszi vízállás. A Balaton téli üzemi vízszint-maximuma 110 centiméter – közli a hirbalaton.hu adatait a Sokszínű Vidék.

Az időjárás előrejelzést figyelembe véve fel kell készülni arra, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején szintentartó vízeresztésre kerül sor – jelentette be a napokban Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén.

Ilyen vízeresztésre idén nyáron is volt példa. Miután a Balaton átlag vízállása meghaladta a 120 cm-es szabályozási szintet, egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése. Ennek megfelelően a Sió-zsilipet június 13-án nyitották meg.

A Balaton vízszintjének csökkentését fontos időben megkezdeni, hogy az esetlegesen érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozhasson majd kiöntést a mélyebben fekvő területeken.

A bolygónk vizeit fenyegető veszélyekkel, és azzal, hogy mit tehetünk tavaink, tengereink védelmében a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Pintér István / Csodálatos Balaton

search icon