A művészet és a dizájn segítségével hívja fel a MOME a fiatalság figyelmét a Balaton ökológiai problémáira (x)

A művészet és a dizájn segítségével hívja fel a MOME a fiatalság figyelmét a Balaton ökológiai problémáira (x)
A művészet és a dizájn segítségével hívja fel a MOME a fiatalság figyelmét a Balaton ökológiai problémáira (x)

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatásfilozófiájában kiemelten fontos az ökológiai és a fenntarthatósági szemlélet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy saját erdőket telepítenek hazánk különböző nemzeti parkjainak közreműködésével a jövőbeni karbonsemlegesség jegyében, és hogy pár éve a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt művészeti és ökológiai projektjének keretében egy edukációs-érzékenyítő projektbe is belevágtak, amely a Balaton ökológiai problémáira hívja fel a tinédzser korosztály figyelmét. A Balatorium projektről a szervezők meséltek a Greendexnek.

Mivel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem küldetéseként határozza meg a válaszadást korunk égető kihívásaira, a közösség szolgálatát, valamint hazánk és Kelet-Közép-Európa gazdasági és kulturális ökoszisztémáinak fejlesztését, nem meglepő, hogy már évek óta komolyan dolgoznak azért, hogy művészeti megnyilvánulásaik révén mutassanak rá arra, milyen problémák merülnek fel a Balaton környékén környezetvédelmi szempontból. Mindezt ráadásul úgy teszik, hogy közben foglalkoznak napjaink egyre jobban terjedő lelki betegségével, a klímaszorongással, így nemcsak a vészharangokat kongatják, hanem támogatást is nyújtanak azoknak a fiataloknak, akiket túlságosan megvisel a körülöttünk lévő élővilág rohamos ütemben történő pusztulása.

Mi is pontosan a Balatorium projekt?

A Balatorium kulturális és művészeti projekteken keresztül kezdeményez párbeszédet a Balaton ökológiai rendszeréről és értékeiről. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt projektjeként szakmailag megalapozott módon hívja fel a figyelmet a térség ökológiai kihívásaira. Elősegíti a tudományos intézmények és a kulturális szféra közötti hosszú távú együttműködéseket. A megfelelő együttműködéseken keresztül nemzetközi dimenzióba helyezi a Balaton és térsége ökológiai kihívásait és az ezekre reflektáló művészeti-kulturális eseményeket.

Sokszor játékosan zajlik a fiatalok művészet általi érzékenyítése a Balaton ökológiai problémáira.
Fotó: (c) MOME Balatorium, Szalontai Ábel

A projekt szervezői egy részletesen kidolgozott edukációs programot hoztak létre, melynek keretei között a 14–18 éves korosztályt kívánják érzékenyíteni a művészet és a design eszközeivel, ehhez pedig a hátteret a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program biztosította számukra. Az EKF Balatorium projektjéhez a MOME 2021-ben csatlakozott, a Balatonnal kapcsolatos ökológiai problémákra pedig öt különböző irányból mutattak rá kurzusaikkal és kurzusheteikkel.

Készítettek figyelemfelkeltő installációkat, társasjátékot fejlesztettek, valamint művészeti és design projekteket hoztak létre a Balaton ökológiájához kapcsolódó adatok elemzéséből és ezek vizuális feldolgozásából. De olyan művészeti akciókat is kezdeményeztek, mint például az Ökobuborék című függönyinstalláció, amely egy fűzfa köré épített térként modellezte a Balaton vizének mikroszkopikus élővilágát. És persze nem mehetünk el szó nélkül amellett a feladatgyűjtemény mellett sem, amelyet a középiskolai oktatás számára állítottak össze egyebek mellett az éghajlatváltozás témakörében, hogy a környezeti problémákkal kapcsolatban a megoldások keresésére ösztönözzék a diákokat.

Ökobuborék-vetítés a Foliorium Pavilonra a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hétvégén az örvényesi szabadstrandon.
Fotó: (c) MOME Balatorium, Darab Zsuzsa

A projekt vezetőjét személyes szálak is fűzik a Balaton környékéhez

Szalontai Ábel fotóművész, egyetemi tanár, a MOME Balatorium projektjének vezetője számára a Balaton és környéke maga a Terra Benedicta, vagyis az áldott föld. Születése óta kötődik ehhez a vidékhez, így a szeme láttára formálódik folyamatosan az ember és a természet kapcsolata. Mindig is ámulatba ejti a látszólagos egyensúly fennmaradása. Inspirációs forrásként pedig a Balaton kulturális örökségét, Széchenyi István, Cholnoky Jenő, valamint Egry József munkásságát jelöli meg, ugyanis mindezek megerősítették benne a társadalmi szerepvállalás és felelősség gondolatát. Szalontai a MOME tanáraként és alkotó emberként arra törekszik, hogy többek között erre a hagyományra építse az egyetem oktatási programjainak egy részét.

Nincs kőbe vésve a projektben részt vevők életkora, de a fókusz a fiatalokon van

Adódik persze a kérdés, hogy miért csak a 14–18 éves korosztály számára adott a Balatorium projektben való részvétel lehetősége, hiszen a Balaton klímakatasztrófától való megmentése nemcsak a fiatalok, hanem mindannyiunk közös érdeke. Szalontai Ábel ezért elárulta, hogy bár a program alapvetően a tinédzsereket célozta meg, a projekt folyamatában a korhatár erősen kiszélesedett, és a megjelölt csoportnál lényegesen tágabbá vált. Szalontai kiemelten fontosnak tartja, hogy az idősebb generációt is megszólítsák, párbeszédet generáljanak velük, és – csak úgy, mint a fiatalok részére – számukra is megteremtsék a közös gondolkodás lehetőségeit.

Ennek a kisméretű, vízen járó szélmalomnak az összeszerelése és vízre bocsátása akár több generációt is összehozhat a Balaton partján.
Fotó: (c) MOME Balatorium, Darab Zsuzsa

Elsősorban mégis a középiskolás tanulókat érzékenyítik a projekten keresztül. Erre már Szentandrási Dóra építész, a MOME doktorandája, a MOME Balatorium szakmai vezetője hívja fel a figyelmet, és hozzáteszi, hogy fontos szempont volt számukra a szervezés és a kivitelezés során, hogy a gyerekekkel játékosan közelítsék meg a Balaton ökológiai problémáinak feldolgozását. A projekt keretében létrehozott társasjáték, példatár, pavilon és adatfizikalizációs „szobrok” cselekvésre biztatják a fiatalokat, továbbá felhívják a figyelmüket arra, hogy ők is tehetnek, sőt tenniük is kell a Balatonért. Habár a Balaton állapotával kapcsolatos adatok sokszor ijesztők lehetnek, a projekt irányítói különösen ügyeltek arra, hogy ne keltsenek pánikot a középiskolásokban, inkább azt erősítsék bennük, hogy a Balaton ökológiai problémáira nem mint lejátszódott eseményekre kell tekinteniük, hanem olyan folyamatként, amely megfelelő fellépéssel még visszafordítható, és pozitív irányba terelhető.

Milyen figyelemfelkeltő műalkotások születtek eddig?

A Balatorium programsorozathoz kapcsolódó legérdekesebb MOME-produktum kétségkívül a SAVE THE LAKE címet viselő társasjáték, melynek kipróbálására először az Ökológiai x Kulturális Hétvégén volt lehetőség Örvényesen idén augusztusban. A játék célja – ahogy a címe is sugallja – a Balaton megmentése, tehát az intelligens és fenntartható tájhasználat, amit a játékosok különböző szerepekbe bújva próbálhatnak meg elérni. A szervezők bíznak abban, hogy a jövőben egyre több helyen ki lehet majd próbálni a társasjátékot, amelyet alapvetően pedagógiai segédeszközként edukációs céllal fejlesztettek, így egyelőre nem várható, hogy kereskedelmi forgalomban megjelenik.

A saját fejlesztésű társasjáték, a SAVE THE LAKE.
Fotó: (c) MOME Balatorium, Lakos Máté

Legalább ugyanennyire izgalmasan hangzanak azok a műalkotások, amelyek az adatvizualizáció módszertanának és eszköztárának segítségével készültek a projekt kurzusai során. Ezeket május 15-én a MOME ZUG kiállítóterében mutatták be. A tizenegy kiállított projekt között szerepelt a térségben élő látható és láthatatlan fajok számát bemutató, 3D-nyomtatott napszemüveg, a települések zöld- és lakóterületeinek változását követő adatruha, illetve a part menti nádasok kiirtására és a felszín lebetonozására reflektáló tárgy és installáció is. De a vízminőség romlása is többeket foglalkoztatott: a téma különböző vetületeit járta körül a Balaton foszforterhelését elénk táró homokóra, a víz hormontartalmának emelkedését mozaikformában megjelenítő csempeinstalláció, az algavirágzással korreláló szélcsengő és a színváltoztató plexi adatvizualizáció. Az alkotások egy részét az augusztusi Ökológiai x Kulturális Hétvégén is bemutatták, egy válogatást pedig különféle kiállításokra utaztatnak tovább.

A balatoni algavirágzással korreláló szélcsengő az örvényesi szabadstrandon.
Fotó: (c) MOME Balatorium, Darab Zsuzsa

És remélhetőleg mindez csupán a kezdet a MOME számára…

Szentandrási Dóra elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben hazánk más tájaival kapcsolatban is szervezzenek ehhez hasonló művészeti érzékenyítő akciókat. Közben rámutat arra, hogy a – pedagógusokat továbbképző programjuk eredményeként létrejött – Train the Trainers példatárban szereplő feladatok nagy része nem is csak a Balaton kapcsán használható érzékenyítésre. Már most is alkalmazható az ország bármely területére, sőt akár nemzetközi viszonylatban is, ezért is tölthető le angol nyelven a projekt weboldaláról.

A projekt fő támogatója: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program

Szakmai partnerek: PAD Alapítvány, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, Lencse Máté játéktervező

MOME BALATORIUM

web: https://mag.mome.hu/#balatorium
Fb: https://www.facebook.com/momemagbalatorium
YouTube-csatorna: https://www.youtube.com/playlist?list=PLoSYCfdqUm9286LSA6bokXdAYdo_-cBpy
Instagram: https://www.instagram.com/mome.balatorium/

Kiemelt kép: (c) MOME Balatorium, Darab Zsuzsa

search icon