A jövő napelemfarmjai az űrben lesznek?
A jövő napelemfarmjai az űrben lesznek?

Amerikai tudósok sikeresen tesztelték azt a pizzadoboz méretű, Föld körüli pályán lévő napelemet, mely a prototípusa lehet egy jövőbeli, űrbe telepített napelemrendszernek, mely mikrohullámokkal juttatná vissza az energiát a bolygóra.

A 30×30 centiméteres panel egyelőre csupán 10 wattnyi energia előállítására és továbbítására képes, ami egy tablet működtetéséhez elegendő csupán a jövőben azonban sokkal nagyobb paneleket is terveznek a világűrbe juttatni.

A technológiának számos előnye lehet a hagyományos, földi telepítésű napelemekkel szemben, például sokkal erősebb sugárzás válik hasznosíthatóvá, hiszen a világűrben napfényt nem szűri meg a légkör.

Ahogy a telex írja, a megoldás forradalmasíthatja az energiatermelést és elosztást, hiszen az űrben termelt áramot a világ bármely pontjára képesek lehetnek sugározni, ahol aztán károsanyagok kibocsátása nélkül lehetne azt árammá alakítani.

A kutatók szerint attól nem kell tartani, hogy bárki fegyverként használna egy ilyen megoldást, mert egy pusztító erejű sugárzás előidézéséhez olyan hatalmas antenna megépítésére lenne szükség, amelyet nem lehetne észrevétlenül megtenni. Ezzel együtt elképzelhető a rendszer katonai felhasználása is, hiszen ahogy a Föld bármely pontjára közvetíthető az energia, úgy a pilóta nélküli katonai repülőgépeket is újra lehetne tölteni vele.

Hogy az elhasználódott panelekkel mi történik később, arról nem szólt a cikk, de elképzelhető, hogy a milliónyi űrszemét egyikévé válnak majd.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon