A klímacélok ellenére növekszik az EU kibocsátása
A klímacélok ellenére növekszik az EU kibocsátása

Az Eurostat friss adatai szerint az Európai Unió teljes területén nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása az év első negyedében az egy évvel korábbihoz képest, de valamivel még mindig a pandémia előtti szint alatt maradt.

Az uniós statisztikai hivatal szerint a háztartások adták a kibocsátás 24%-át, míg az energiaellátás és a feldolgozóipar, 21% illetve 20%-ot tett ki. Fontos megállapítás, hogy a kibocsátás minden ágazatban nőtt az előző évhez képest, ami a világjárványból való gazdasági kilábalást tükrözi – kivéve épp a háztartásokat, ahol érdemi változás nem történt.

Az adatok alapján a vállalkozások, a háztartások és a kormányzati tevékenységek üvegházhatású gázkibocsátása 1029 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket tett ki január és március között. Ez 6%-kal több mint az előző év azonos időszakában, de elmarad a 2019 első negyedévében mért 1035 millió tonnától.

A tagállamok túlnyomó többségében növekedést regisztráltak: a legnagyobb emelkedést Bulgária mutatta 38%-os ugrással, melyet Málta követett 21%-os növekedéssel. Hollandia és Finnország jelentette a kivételt, ahol csökkenés volt tapasztalható 2021 első negyedévéhez képest. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el.

Ahogy a Reuters cikke írja, az általános növekedés veszélyezteti az EU azon célját, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást – ez a terv a széntüzelésű erőművek bezárását vonja maga után.

Rövidtávon vélhetően még tovább emelkedhet a kibocsátás, ha az orosz gáz ideiglenes helyettesítését szénnel vagy más fosszilis energiahordozóval oldják meg.

search icon