A klímaválság egyes kagylópopulációkra is kedvezőtlen hatással van
A klímaválság egyes kagylópopulációkra is kedvezőtlen hatással van

A kagylók régóta élelem- és bevételi forrást jelentenek az Amerikai Egyesült Államok egyik tagállamának. Maine államban a legkülönfélébb emberek számára fontos forrás, az őslakos wabanakiktól kezdve a halászokig. A kagylópopuláció azonban meredeken csökken.

Maine az ország kagylótermelésének 62%-át adja. Ez a kagyló a második legértékesebb gazdasági halfaj az államban a homár után, és ez biztosítja az emberek megélhetését a partvidéken. 1980 óta azonban a kitermelt kagylók száma közel 75%-kal csökkent, elsősorban a lágyhéjú kagylókra vadászó zöld rákok miatt. Ezek az invazív ragadozók a vízhőmérséklet emelkedésével elszaporodtak, ami tökéletes feltételeket teremt a zöld rákok számára a gyarapodáshoz. A Downeast Institute és a University of Maine at Machias kutatása szerint a zöld rákok olyan mértékben pusztították a populációt, hogy a fiatal kagylók több mint 99%-a elpusztult, mielőtt elérte volna a felnőttkort.

A Maine államban élő négy szövetségi szinten elismert amerikai őslakos törzsnek egyike a Passamaquoddy nép. Az ő nyelvükön a területet Moneskatiknak nevezik, ami lefordítva annyit jelent, hogy „a kagylóásás helye”.

A Passamaquoddy nép számára a kagylók csökkenése a jövedelmüket és a hagyományaikat fenyegeti, egyszerűen nem látjuk azt a bőséget, mint korábban

– mondja Marvin Cling, a Passamaquoddy Nemzetség környezetvédelmi vezetője.

A kagylószedés nehézségeit már több tudós is vizsgálta a terepen. Egy kutatókból álló csapat megállapította, hogy a kagylóbébik a gyűjtéshez használt dobozokon belül jól fejlődnek. A kutatás egyik vezetője szerint munkájukkal bebizonyították, hogy nem az óceánok elsavasodása vagy a kagylóbébik hiánya, hanem a ragadozók akadályozzák meg a kagylók első életévének túlélését.

Az ehhez hasonló projektek egyre gyakrabban jelennek meg a part mentén, ahol tudósok, városok és halászok együttműködnek, hogy megértsék, mi okozza a kagylók hanyatlását, és hogyan lehet alkalmazkodni hozzá. Az adatok azt mutatják, hogy a víz felmelegedéséhez kell igazítani a gazdálkodást. Ez lehet az egyetlen esély a halászat fenntartására.

Néhány kagylóhalász azonban aggódik a következmények miatt. A kagylóhalászat adaptív kezelése, ahogyan azt a kutatások egyre inkább szükségessé teszik, több munkaigényes intézkedést jelentene a kagylók ragadozóktól való védelmére. Például bizonyos iszapterületek beültetése kagylóbébikagylókkal, ragadozó elleni védelem telepítése vagy a betakarítás korlátozása bizonyos helyeken.

(forrás: www.theguardian.com)

search icon