A klímaváltozás a világ népességének 90%-át sújtja majd
A klímaváltozás a világ népességének 90%-át sújtja majd

Az előrejelzések szerint a világ népességének több mint 90%-át a szélsőséges hőség és az aszály összetett hatásai fokozottan veszélyeztetik. Ez tovább növelheti a társadalmi egyenlőtlenségeket, valamint aláássa a természet azon képességét, hogy csökkentse a légkörben lévő CO2-kibocsátást – derül ki az Oxford School of Geography tanulmányából.

A felmelegedés az előrejelzések szerint a legmagasabb kibocsátási pálya mellett globálisan tízszeresére fokozza ezeket a veszélyeket – áll a Nature Sustainability című folyóiratban közzétett jelentésben. Ezeknek az együttes veszélyeknek súlyos társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásai lehetnek, amelyek súlyosbíthatják a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A 2022-es rekordhőmérsékleteket követően Londontól Sanghajig világszerte további hőmérséklet-emelkedés várható

– derült ki Dr. Jiabo Yin, a Wuhani Egyetem vendégkutatója és Louise Slater oxfordi professzor tanulmányából.

A jelentés szerint a hőség és az aszály veszélyei együttesen értékelve lényegesen nagyobb kockázatot jelentenek a társadalomra és az ökoszisztémákra nézve, mint ha bármelyik veszélyt külön-külön vizsgáljuk.

Ezeknek a fenyegetéseknek súlyos társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásai lehetnek, amelyek súlyosbíthatják a társadalmi egyenlőtlenségeket, mivel az előrejelzések szerint súlyosabb hatással lesznek a szegényebb emberekre és a vidéki területekre. Az előrejelzések szerint a szélsőséges összetett veszélyek gyakorisága világszerte tízszeresére fog fokozódni. A világ népességének és GDP-jének több mint 90%-a a jövőbeni éghajlaton növekvő összetett kockázatoknak lesz kitéve.

A kutatók azt állítják, hogy eredményeik megmutatják az összetett fenyegetés pusztító hatását a természetre és a nemzetközi gazdaságokra. Slater professzor szerint a felmelegedő Földön a halmozódó veszélyek megértése elengedhetetlen az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak, különösen az éghajlatváltozás és annak hatásai elleni küzdelmet célzó intézkedések megvalósításához.

A munkának széleskörű következményei vannak a fenntarthatóság széles területein, beleértve az éghajlattudományt, a hidrológiát, az ökológiát, a vízkészleteket és a kockázatértékelést.

(Forrás: ox.ac.uk)

search icon