A klímaváltozás már bekopogtatott a legszegényebbek ajtaján
A klímaváltozás már bekopogtatott a legszegényebbek ajtaján

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás miatti magasabb hőmérséklet legalább olyan mértékben köthető a gyermekek alultápláltságához, mint a probléma hagyományos okai.

A Vermonti Egyetem tanulmánya 19 ázsiai, afrikai és dél-amerikai országot, ezekben 107 ezer 5 évnél fiatalabb gyermek étrendjének sokféleségét vizsgálta. Korábban az alultápláltságot és az alacsony minőségű étrendet olyan jelenségekhez kapcsolták, mint a szegénység, a nem megfelelő higiénia vagy a rossz oktatás.

Ehhez képest a vizsgált hat régió közül ötben jelentősen csökkent az étrend sokfélesége a magasabb hőmérséklettel összefüggésben, és legalább akkora vagy még nagyobb mértékben járult hozzá a gyermekek alultápláltságához, mint a többi tényező.

Az éghajlatváltozás a jövőben bizonyára befolyásolja majd az alultápláltságot, de hogy már most érezhető a magasabb hőmérséklet hatása, az meglepett bennünket.

-Meredith Niles, a kutatás vezetője

A kutatók azért az étrend sokféleségére összpontosítottak, mert a legtöbbször nem az élelmiszer mennyisége vezet alultápláltsághoz, hanem az, ha bizonyos tápanyagokból huzamosabb ideig hiányt szenved a szervezet. Az olyan mikrotápanyagok, mint például a vas, folsav, cink vagy az A és D vitaminok ráadásul kritikus fontosságúak a gyermekek fejlődésében.

Jelenleg a világon élő minden harmadik 5 évnél fiatalabb gyermeket érint a mikrotápanyagok hiányából fakadó alultápláltság. Az ENSZ adatai szerint 2019-ben 144 millió 5 éven aluli gyermek szenvedett fejlődési rendellenességben a krónikus alultápláltság következtében.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(phys.org)

search icon