A klímaváltozás miatt egyre halványabbá válik a Föld
A klímaváltozás miatt egyre halványabbá válik a Föld

A legújabb kutatások szerint a Föld – a folyamatosan változó éghajlata miatt – egyre kevesebb fényt tükröz vissza az űrbe. De mi köze az éghajlatváltozásnak a bolygó fényességéhez? – merülhet fel a kérdés. A válasz pedig: a felhő. A felhők az éghajlatváltozás komplex elemei; a kutatók folyamatosan küszködnek annak a modellezésével, hogy a felhők hogyan reagálnak majd a klímaváltozásra, és hogy ezek a reakciók hogyan változtatják majd meg az éghajlatot a jövőben.

Egy új tanulmány szerint a Föld fényvisszaverő képességét elsősorban a Csendes-óceán fölötti felhők befolyásolhatják. A tanulmány szerzői két évtizedes megfigyelésekre támaszkodtak, amelyek a bolygófény nevű jelenséget vizsgálják; ez annak a fénynek a mennyiségét jelöli, amelyet a Föld a Hold (egyébként sötét) oldalára ver vissza. A kutatók ezt kombinálták a Föld fényvisszaverő képességét, azaz albedóját vizsgáló műholdas megfigyelések eredményeivel.

A Föld meghatározott területei különbözőképpen tükrözik vissza a fényt. Az óceánok fényvisszaverő képessége igen alacsony, a szárazföldeké nagyjából kétszerese az óceánokénak. A felhők a beeső napfény mintegy felét tükrözik vissza; a munka oroszlánrésze a havas és jeges területekre hárul.

A dél-kaliforniai Big Bear Observatory kutatói 1998 óta tanulmányozzák a bolygófény fluktuációját, és megfigyelik a napi és évtizedes időskálák közötti változásokat. Megállapították, hogy a vizsgált két évtizedes periódusban a Föld fényvisszaverő képessége nagyjából 0,5 százalékkal csökkent, ami nagyjából fél wattnyi fényerősség-veszteséget jelent négyzetméterenként. A változás java része az elmúlt három évben következett be.

A veszteségről részben a csendes-óceáni régió alacsony légkörei rétegeiben található felhők számának csökkenése tehet.

Ebben a régióban a tudósok jelentős hőmérséklet-emelkedést regisztráltak az óceán felszínén a vizsgált időszakban. Mivel a fény nem verődött vissza az űrbe, megrekedt a földi éghajlati rendszerben, aminek komoly hatásai lehetnek az éghajlatváltozásra nézve.

(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon