A klímaváltozással szembeni aktív megküzdésre buzdítanak a finn nagyik
A klímaváltozással szembeni aktív megküzdésre buzdítanak a finn nagyik

A 12 finn nagymama által alapított környezetvédelmi szervezet, az Aktivistimummot– melynek jelentése magyarul „aktivista nagymamák” – mostanra több mint ötezer tagot számlál, és azzal a céllal jött létre, hogy tagjai tudományos alapú információkat szolgáltassanak a klímaváltozásról minél szélesebb közönségnek. Emellett a környezetvédelmi aktivisták arra is vállalkoznak, hogy tippeket és segítséget nyújtsanak arra vonatkozóan, miként lehetünk a klímavédelem szempontjából is jó állampolgárok.

forrás: aktivistimummot.fi

A korábbi személyes ismeretterjesztő előadásokat a járványhelyzetre való tekintettel felváltották az online webináriumok, ahol meghívott szakértők is tartanak előadást a klímaváltozással kapcsolatos témakörben. A környezettudatos nagymamák egyike a korábban környezetvédelmi szektorban dolgozó Anu Harkki is, aki az aktivizmus mellett EU Klímaegyezményének finn nagykövete.

Ha visszanézzük a múltba, amikor mi gyermekek voltunk, az élet teljesen másként zajlott, mégis jó volt és boldogok voltunk. A mi generációnk szerencsésnek mondhatja magát, mert szüleinkkel ellentétben mi nem éltük át a második világháború borzalmait. Nem volt komolyabb katasztrófa az életünkben Európában. Bizonyos szempontból nekünk könnyű életünk volt, ezért felelősségünknek érezzük, hogy biztosítsuk ezt a fiatalok számára is. A remény és a hatalom érzését próbáljuk kiváltani az embereknél. Tudniuk kell, hogy mindenki képes változást elérni, és ez mindannyiunk számára hasznos lesz.

foglalta össze az Aktivistimummot hitvallását Harkki.

(Sokszínű Vidék)

search icon