A legtöbb otthon komposztálható műanyag nem bomlik le egy tanulmány szerint
A legtöbb otthon komposztálható műanyag nem bomlik le egy tanulmány szerint

Egy tanulmány szerint a „házilag komposztálható” műanyagok több mint 60%-a hat hónap után sem bomlik le, ezért az egyetlen megoldás, ha kevesebbet használunk belőlük.

Becslések szerint az emberek 10%-a képes hatékonyan komposztálni otthon, de a lakosság fennmaradó 90%-a hulladéklerakóba viszi a komposztálható műanyagokat, ahol azok lassan lebomlanak, metánt szabadítva fel. Ha a komposztálható műanyag az élelmiszerhulladék közé kerül, akkor szennyezi azt, és blokkolja az újrahasznosítási folyamatot – állapítja meg a tanulmány.

Hagyjuk abba! Ne tegyünk úgy, mintha ez valamiféle csodaszer lenne, és eladhatnánk az embereknek dolgokat anélkül, hogy valóban lenne infrastruktúra a komposztálható műanyagok kezeléséhez

– mondta Mark Miodownik professzor, a Frontiers in Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A kutatók megállapították, hogy a műanyag csomagolóanyagok 14%-a rendelkezik “iparilag komposztálható” tanúsítvánnyal, 46%-uk azonban nem, (például lehet “100%-ban biológiailag lebomló”, ami jellemzően azt jelenti, hogy nem komposztálható). Az embereket összezavarják a címkék, és nehezen tudják eldönteni, hogy mi hova való, mégis 85%-uk továbbra is lelkesen vásárolja a komposztálható műanyagokat a jelentés szerint.

A komposztálható műanyagoknak a természetesen komposztálható anyagokhoz hasonló ütemben kell komposzttá bomlaniuk, nem hagyva látható maradványokat. A biológiailag lebomló kifejezés arra utal, hogy az anyag biológiai aktivitással lebomlik, de nem határozza meg pontosan, hogy ez mennyi idő alatt és milyen körülmények között történhet meg. 2019-ben egy másik kutatócsoport megállapította, hogy a magukat biológiailag lebomlónak mondó műanyag zacskók még három évvel azután is használhatóak voltak, hogy a talajba és a tengerbe temették őket.

Miodownik szerint a műanyag termékek használatának csökkentése és az újrafelhasználás nagy pénzmegtakarítást jelenthet mindenki számára, mégis úgy tűnik, hogy ezt a megoldást választják legkevésbé az emberek.

(Forrás: The Guardian)

search icon