A lepkék védelme is fontos
A lepkék védelme is fontos

Az éjszakai beporzók, mint például a lepkék ugyanolyan sok növényt látogathatnak meg, mint a méhek, de mégsem védjük őket. A Sheffieldi Egyetem új tanulmányából kiderül, hogy az urbanizációs nyomásnak kitett lepkék a méheknél is kevésbé ellenállóak, mivel életciklusuk sokszor jóval összetettebb, emiatt sebezhetőbbek is.

A világ egyik vezető ökológiai és környezetvédelmi folyóiratában, az Ecology Lettersben megjelent tanulmányban Dr. Emilie Ellis és szerzőtársai kimutatták, hogy a méhek és a lepkék jelentősen eltérő növényközösségeket látogatnak. A tanulmány szerint a molyok több virágport szállítanak, és többféle növényt látogatnak.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a fenyegetettség ellenére a lepkék döntő szerepet játszanak a városi növényközösségek támogatásában, mivel a virágos növények, termények és fák beporzásának egyharmadát végzik el. A kutatók azt állítják, hogy a városi területek tervezésekor vagy átalakításakor a városi ökoszisztémák egészsége szempontjából egyre fontosabbá kell, hogy váljon a lepkék és a méhek számára is előnyös növényfajok bevezetésének támogatása.

Tanulmányunk megállapította, hogy a jobban beépített területeken csökken a lepkék és méhek által szállított virágpor sokfélesége, ami azt jelenti, hogy a városi beporzók számára kevesebb virágforrás áll rendelkezésre

– mondta Dr. Emilie Ellis, a Helsinki Egyetem Ökológiai Változások Kutatóközpontjának vezető szerzője.

Ez azért jelent problémát, mert a molyok és a méhek egyaránt a növényekre támaszkodnak a túléléshez, illetve a növénypopulációk is a rovarokra támaszkodnak a beporzás terén. A városi zöldterületek védelme mind a méh-, mind a lepkepopulációk számára kiemelten fontos lenne, hogy ezáltal városaink egészségesebb, zöldebb helyek lehessenek.

Dr. Ellis szerint a kutatás rámutat arra, hogy a lepkék mennyire fontos szerepet játszanak a városi növények életében. A tanulmány szerzői azt szeretnék, ha eredményeik hatást gyakorolhatnának a városi zöldterületek, illetve kertészetek kialakításáért felelős politikai döntéshozókra is.

(Forrás: sheffield.ac.uk)

search icon