A magyarok 95%-a aktívabban szeretné kivenni részét az újrahasznosításból
A magyarok 95%-a aktívabban szeretné kivenni részét az újrahasznosításból

Az Every Can Counts mozgalom 14 európai országot vizsgáló reprezentatív felmérése szerint a COVID-19 hatására a megkérdezettek 91%-a szeretne még többet tenni környezetünk védelméért. A magyar válaszadóknak például a 95%-a akar aktívabban cselekedni, ha újrahasznosításról van szó.

Az újrahasznosítás azonban nem csupán a fogyasztókon múlik, sőt mára a vállalatok erkölcsi kötelességévé vált, hogy az úgynevezett körforgásos gazdasági modell elveit szem előtt tartva tervezzék meg termékeik életciklusát.

A Circularity Gap Report alapján azonban a világ sajnos még távol áll az igazán fenntartható működéstől: az éves szinten nagyjából 100 milliárd tonnányi globális anyagfelhasználás csupán 8,6%-a került vissza újrahasznosítva a gazdasági körfolyamatokba tavaly, de jó hír, hogy egyre több cég ismeri fel az átállás előnyeit.

Ilyen a Rondo Hullámkartongyártó Kft. is, mely hisz abban, hogy a jövőnk kulcsa az újrahasznosításban rejlik: az újrahasznosított papír alapanyag elkészítésével ugyanis akár 75%-os víz- és több mint 50%-os energiamegtakarítást lehet elérni.

A fent említett kutatások rámutatnak, hogy a körforgásos gazdaság szerepe még inkább felértékelődött a járvány megjelenése óta. (…) Nálunk, a Rondónál a körkörös gazdaság szemlélete a cég filozófiájának és a mindennapjainknak is fontos része, éppen ezért gyárunk teljes termelésében az újrahasznosított papíralapanyag aránya a 70%-ot is eléri.

– mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Ez már csak azért is nagyon fontos, mert a koronavírus-járvány során az e-kereskedelemben kimagasló forgalomnövekedésével párhuzamosan a csomagolási hulladék mennyisége is drasztikusan megnőtt. Ami mégis jó hír ezzel kapcsolatban, hogy az elmúlt években az Európai Unióban a papír- és hullámkarton csomagolóanyag újrafeldolgozási aránya elérte a 85,8%-ot.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon