A mesterséges intelligencia 1 évtizedet jósol az embereknek

A mesterséges intelligencia 1 évtizedet jósol az embereknek
A mesterséges intelligencia 1 évtizedet jósol az embereknek

A mesterséges intelligencia segítségével készített legújabb kutatás szerint a világ körülbelül egy évtized múlva át fogja lépni a visszafordíthatatlan éghajlatváltozási küszöböt.

A felmelegedés pedig körülbelül a század közepén ismét át fog lépni egy határt, a szennyezés nagymértékű csökkentése ellenére is. A tanulmány újraindítja a vitát arról, hogy vajon továbbra is lehetséges-e a globális felmelegedést 1,5 Celsius fokra korlátozni, ahogy azt a 2015-ös Párizsi Egyezményben célul tűzték ki.

Két klímatudós, számítógép segítségével kiszámolta, hogy a Föld 2033 és 2035 között meg fogja haladni ezt a 1,5 fokos kitűzött célt. A mesterséges intelligencia alapú kutatás alapján még jelentős kibocsátás-csökkentéssel sem tudnánk elérni, hogy a hőmérséklet-növekedés 2 Celsius fok alatt maradjon. Ez a következtetés azonban már különbözik a korábbi számítógépes modellektől.

Eltérés az eddigi kutatások és az A.I. adatai között

Eddigihez hasonló, magas CO2 kibocsátás esetén, a mesterséges intelligencia számításai alapján a világ körülbelül 2050-re érné el a 2 fokos küszöböt. Míg, ha mérsékeljük a szennyezést ez a dátum minimálisan kitolódhat 2054-ig. Ezzel ellentétben, az Egyesült Nemzetek Szervezetének éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete 2021-es jelentésében az utóbbi dátumot körülbelül a 2090-es évtizedre jósolja.

A kutatásban résztvevő tudósok a mesterséges intelligencia eredményeit borúlátóbbnak értékelik, míg mások úgy gondolják, hogy a mesterséges intelligencia, illetve a számítógépes számítások használata hozzájárul a pontosabb eredményekhez. A tudósok között igen megosztó a 1,5 Celsius fokos küszöb jelentősége, egyesek szerint ez még mindig elérhető, míg mások úgy vélik, itt az idő abbahagyni a színlelést, hogy ennek a célnak az elérése még mindig lehetséges.

forrás: www.npr.org

search icon