A műanyag csomagolóanyagok veszélyeire figyelmeztet a Nébih
A műanyag csomagolóanyagok veszélyeire figyelmeztet a Nébih

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre? – teszi fel kérdéseit a Nébih Ételt csak okosan oldala.

Nagyon sokféle műanyag létezik, melyek mindegyike különböző tulajdonságokkal bír. Ezen kívül a műanyag alapanyagokhoz adható adalékanyagok száma is jelentős, melyek nagy mértékben befolyásolják a műanyag csomagolóanyagok tulajdonságait. Ennek megfelelően egyes termékek a mikrohullámú sütőbe tehetőek, vagy akár fagyasztóba is rakhatjuk őket, míg más műanyagok ilyen hatásokra megolvadnak vagy töredezni kezdenek.

Tehát alapvetően figyelni kell, hogy az adott terméken milyen használati utasítások vannak elhelyezve és ezeket az utasításokat szükséges követni. Ezek alapján, ha a termékre az van írva, hogy napfénytől védett, hűvös helyen tárolandó, akkor azt nem kizárólag a benne található élelmiszer, hanem az élelmiszer és a csomagolóanyag együttes védelme érdekében tüntették fel. Ha ilyen termék kerül hosszabb időn keresztül pl. sugárzó hő hatása alá (pl. napfény), bizony kioldódhatnak nem kívánatos vegyületek a csomagolóanyagból. Ezért nagyon fontos, hogy pl. nyári melegben a csomagtartóban felmelegedett ásványvizet, üdítőt inkább már ne fogyasszuk el, és az üzletek is figyeljenek arra, hogy az ilyen jellegű árut ne közvetlenül a kirakat üveg mögé helyezzék.

Forrás: eteltcsakokosan.hu

search icon