A múlt hónap volt az eddigi legmelegebb október Európában
A múlt hónap volt az eddigi legmelegebb október Európában

A felszíni levegőhőmérséklet 1,92 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszakban mért átlagos hőfokot – közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus. 

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint októberben Európa nagy részén átlag feletti hőmérséklet volt tapasztalható, csak Izlandon és Törökországban mértek valamivel az átlag alatti hőmérsékletet. 

Egy hőhullám októberben rekordmagas hőmérsékletet eredményezett Nyugat-Európában. Korábban mért felső hőmérsékleti értékek dőltek meg Ausztriában, Svájcban és Franciaországban, valamint Olaszország és Spanyolország nagy részén

Franciaországban és Spanyolországban 30 Celsius-fokot is meghaladó napi rekordhőmérsékletet mértek, Ausztria pedig az eddigi legmelegebb októberi éjszakáról számolt be, amikor a hőmérő higanyszála nem süllyedt 20,4 Celsius-fok alá. Megjegyezték, Kanadában is rekordmeleget mértek októberben, valamint Grönlandon és Szibériában is az átlagosnál melegebb hőmérsékleti értékeket jegyeztek fel a hónap folyamán.

A jelentés szerint az északi-sarkvidék jegének kiterjedése 9 százalékkal maradt el az októberben átlagostól, ami jóval meghaladja a 2020 azonos hónapjában feljegyzett, kiemelkedőnek számító minimumot. 

Kiemelték továbbá, hogy az októberi szokatlan meleg az esőzések hiányával társult. Az átlagosnál szárazabb időjárás Dél-Európa és a Kaukázus nagy részét jellemezte. Ezzel szemben az Ibériai-félsziget északnyugati részén, Franciaország és Németország egyes részein, az Egyesült Királyságban és Írországban, Skandinávia északnyugati részén, Kelet-Európa egyes területein, valamint Kelet- és Közép-Törökországban az időjárás csapadékosabb volt az átlagosnál októberben – olvasható a Copernicus jelentésében.  

(MTI

search icon